torsdag 29 oktober 2015

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer

Titel: När hundarna kommer
Författare: Jessica Schiefauer
Förlag: Bonnier Carlsen - Tusen tack för recension exemplaret
ISBN: 978-91-6388-035-3
Språk: Svenska
Antal sidor: 301
Finns hos: Adlibris / Bokus 

Nominerad till Augustpriset 2015 i barn - och ungdomskategorin. Detta är den kategorin som jag är ambassadör för.
************************************************************************************************************************************
Handling: En kärlekshistoria av Augustprisbelönade Jessica Schiefauer. 

Den här sommaren älskar Ester och Isak varandra vettlöst. Den här sommaren kommer deras kärlekshistoria att solkas, falla sönder och återuppstå. Den här sommaren misshandlas en ung pojke till döds vid en stilla insjö. Och Isaks lillebror var där när det hände. Jessica Schiefauers roman r en förtätad och aktuell berättelse om kärlek, främlingsfientlighet och om våld.

Ester och Isak. Isak och Ester. Två unga människor i ett litet samhälle i Sverige. Småstadstristessen den här våren löper sida vid sida med de nynazistiska strömningar som blir allt synligare: Ett hakkors i svart bläck på mattebokens pärm, en torshammare om halsen, skrålande fyllesång om fosterlandet på festerna. 

När Ester och Isak en vårkylig kväll möts på en av festerna vid sjön förändrar de varandra. Deras förälskelse väcker dem till liv. 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Det här är mitt första möte med Jessica Schiefauer, jag har alltså inte läst hennes Pojkarna som jag hört väldigt gott om. Efter att nu ha läst När hundarna kommer känner jag att jag verkligen missat en bra och intressant författare, så Pojkarna måste jag verkligen läsa.

När hundarna kommer är en kärlekshistoria samt en berättelse om våld, hur våld inte endast drabbar gärningsmannen och offret utan även ett helt samhälle. Boken är främst en kärlekshistoria om Isaks och Esters kärlek. Deras kärlek beskrivs perfekt, det är lätt att känna igen sig. Till en början har de en sund och fin relation. Men allt mer som berättelsen framskrider så blir deras relation allt mer destruktiv och allt annat än sunt.

Jessica Schiefauer har tagit inspiration från våldsbrottet som hände i Kungälv där Jessica bodde då John Hron mördades av nynazister för ca 20 år sedan. Jag själv är född i början på 80-talet men tyvärr är inte detta något som jag minns. Men detta är alltid ett aktuellt ämne, minst sagt idag. Det här bör vara obligatorisk läsning i skolorna.

Författaren har skrivit en riktigt fantastisk bok och en bladvändare. Det är en bok som verkligen berör
och väcker många tankar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.