onsdag 28 oktober 2015

Iggy 4-ever av Hanna Gustavsson

Titel: Iggy 4-ever
Författare: Hanna Gustavsson
Förlag: Ordfront förlag Tusen tack för recension exemplaret
ISBN: 978-91-7037-828-7
Språk: Svenska
Antal sidor: 215
Finns hos: Adlibris / Bokus 

Nominerad till Augustpriset 2015 i barn - och ungdomskategorin. Det är den kategorin som jag är ambassadör för. 

************************************************************************************************************************************
Handling: Iggy går i åttan och hatar sitt liv i största allmänhet. Skolan är tråkig, killarna är störiga och stämningen mellan henne och bästisen Julle blir allt mer irriterad. Till råga på allt går Iggys mobiltelefon sönder och katastrofen är ett faktum.
Iggys mamma är trött på att inte kunna kommunicera med sin dotter. Incidenten med mobiltelefonen blir droppen, och Iggy försöker desperat hitta en läsning på problemet.

I ett försök att fly de störiga killarna i skolmatsalen hamnar Iggy och Julle med ett gäng i nian som de blir kompisar med. Det blir starten på något nytt och spännande, samtidigt som en ny rivalitet blossar upp. Iggy blir plötsligt plågsamt medveten om saker hon inte tidigare fått syn på, och relationen till Julle blir allt mer komplicerad.

Utan vare sig smartphone eller pengar måste Iggy hitta en väg ut ur sin frustration över omständigheter hon inte kan påverka. På Valborgsnatten ställs allt på sin spets och något händer som kanske, kanske får saker att förändras.  
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag har inte läst författarens bok Nattbarn så detta är mitt första möte med denna författare.

Iggy 4-ever är en bok som man läser ut väldigt fort, det tog mig max en timme att läsa ut. Hanna Gustavsson har en speciell tecknarstil som verkligen passar boken, stilen passar den något trista vardagen som vi alla kan känna igen ibland.

Trots att Iggy är en ungdom är det lätt att känna igen sig då vi alla varit ungdomar. Smartphone fanns inte när jag var ungdom men det är ändå lätt att känna igen sig i Iggy, hur viktigt det är att tillhöra en grupp, känslan av när man glider ifrån någon som man stått nära, avundsjuka bland andra ungdomar.

Som läsare känner man givetvis med både Iggy och hennes mamma som kämpar med livets utmaningar, det är många känslor som tas upp. Det handlar också om hur det är att komma från ett hem där det inte finns så mycket pengar och hur svårt det är att få ihop det rent ekonomiskt när alla ska ha de senaste märkeskläderna, smarttelfonerna etc. Man får sig en tankeställare helt enkelt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.