måndag 13 juli 2015

Sista riket av Brandon Sanderson

Titel: Sista riket
Författare: Brandon Sanderson
Förlag: Modernista
ISBN: 978-91-7645-080-2
Serie: Mistborn #1
Original titel: The final empire
Språk: Svenska
Antal sidor: 743
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: I tusen år har aska fallit från himlen, inga blommor har blommat och täta dimmor har gjort nattens mörker fruktat. Det är en värld av lidande där den evige och odödlige Överhärskaren styr genom ett antal aristokratiska familjer. Vanligt folk är dömda att leva i underkastelse och arbeta som slavar.

Men mitt i all hopplöshet dyker Kelsier upp, en överlevare från de hålor dit Överhärskaren skickar dem som han dömt till döden. Kelsier harallomantiska förmågor och en rad magiska styrkor som nästan bara aristokratin besitter och en plan om hämnd och frigörelse.  

Samtidigt stryker Vin, en ung tjej som är medlem i ett tjuvgäng, runt på gatorna i huvudstaden. Även hon är allomantiker men vet inte själv om det förrän Kelsier drar in henne i sina planer. 
För att Keslier och Vin ska lyckas störta Sista riket är det mycket som måste gå i lås. Inte mins måste Vin lära sig att bemästra sina allomantiska krafter. 
~Modernista.se~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag har bara hört bra saker om Brandon Sandersons Mistborn-serie. Varenda människa, verkligen alla som läst Sista riket har höjt den till skyarna. Så ja jag har varit oerhört nyfiken även jag. Efter att ha läst första boken i serien kan jag vara konstatera att jag är besviken, klart besviken på denna tegelsten. 

Inte för att jag har läst så överdrivet mycket fantasy så jag är ingen expert på området men helt främmande för denna genre är jag inte heller. Så nej jag personligen tycker inte riktigt att Sista riket förtjänar allt beröm.

Jag är inte främmande för tegelstenar men, denna historia går lite upp och ner i tempo. Sista riket börjar med en gripande prolog och jag var klart intresserad. Men kände sen att tempot var alldeles för långsamt, den innehåller för många långa actionscener det ägnas lite väl för mycket sidor åt slag och fightscener, till slut vill jag bara bläddra förbi. Världen känns ofta väldigt komplicerad och jag har svårt att komma in i berättelsen på ett bra och tillfredsställande sätt. Det används på tok för mycket konstiga och komplicerade ord för att beskriva karaktärernas syrkor, deras förmågor. Jag får liksom inget grepp om vad det betyder. I slutet av boken finns allt förklarat på tre sidor men jag vill inte hålla på och bläddra fram och tillbaka hela tiden.

Sista riket har flera olika karaktärer som man får lära känna, de har alla ett syfte med berättelsen. Visst är de alla spännande och intressanta trots att fokus ligger på Vin och Kelsier.  

Det finns två delar till i denna serie, vet inte när nästa del kommer med svensk översättning. Denna slutade tack och lov med ett för mig tillfredsställande sätt. För jag kommer inte lästa fortsättningen på denna serie. Utan det blir tack och hej för mig.  

Betyg: 2 av 5.

8 kommentarer:

 1. Ajdå, denna tänkte jag ju läsa om drygt en månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske gilla den bättre än vad jag gjorde. Detta var helt enkelt ingen bok för mig.

   Radera
 2. Långsamt tempo är inget för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte mig heller och detta kände jag bara var på tok för långsamt.

   Radera
 3. Jag hade tänkt försöka läsa den här men kände mig inte så sugen just nu ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas det inte var jag som gjorde att du inte är sugen på denna längre. Jag kände helt enkelt att detta inte var något för mig.

   Radera
 4. Oj då! Jag har, liksom du, bara hört vansinnigt mycket bra om den. Jag kommer nog ändå läsa den, men mina förväntningar kommer vara lägre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade verkligen höga förväntningar men tyvärr visade det sig att det inte alls var en bok i min smak. Tyvärr.

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.