tisdag 12 augusti 2014

Svarthuset av Peter May

Titel: Svarthuset
Författare: Peter May
Förlag: Pocketförlaget 
ISBN: 978-91-8731-98-22
Original titel: The Blackhouse
Språk: Svenska
Antal sidor: 362
Finns hos: Adlibris / Bokus 

**********************************************************************************************************************
Handling: På Isle of Lewis, en liten ö i de Yttre Hebriderna, har människorna sedan urminnes tider fört en ojämn kamp mot elementens raseri; den outtröttliga vinden, det piskande regnet, havets skummande vrede. Det är en hård värld där tron på en allsmäktig Gud kommit att bli den enda ledstången genom tillvarons många prövningar.

När ön skakas av ett brutalt mord skickas kriminalkommissare Fin Macleod till platsen för att undersöka om brottet möjligen kan ha koppling till ett liknande mordfall i Edinburgh. För Fin, som själv är född och uppvuxen på ön, innebär utredningen en resa tillbaka till ett för flutet som han under arton års tid gjort allt för att lägga bakom sig. Han ställs nu återigen öga mot öga med skoltidens vänner och plågoandar och med Marsaili MacDonald, hans första stora kärlek. Åren har gått, men Fin tvingas motvilligt inse att barndomens sår är allt annat än läkta, och att ön inte tänker släppa honom ur sitt grepp en andra gång
 ~Goodreads.com~
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag hade lite svårigheter med denna bok, eller svårigheter och svårigheter var väl kanske lite att ta i. Den börjar med ett mord som jag trodde att det här blir spännande att läsa och förväntningarna höjdes då det verkade intressant. För mig kom det som jag trodde skulle bli en spännande mordgåta i skymundan med alla tillbakablickar till Finns ungdoms och barn år. Det tyckte jag var lite för mycket jag hade absolut uppskattat lite tillbakablickar men här kändes det som att det nästan tog över och man glömmer nästan att det är en deckare man läser.

Svarthuset innehåller fantastiska miljöskildringar det är så välbeskrivet så till den grad att det känns som att jag är där, man känner nästan fukten, kylan och vindarna.

Jag kunde verkligen inte förutspå den tvist som skedde i slutet, tyckte det var skickligt gjort och ett bra slut.

Detta är den första boken i Lewis-trilogin och om kriminalkommissarie Fin Macleod. Trots att den inte riktigt levde upp till de förväntningar som jag hade kommer jag absolut att läsa de andra två delarna.

Betyg: 3 av 5.

8 kommentarer:

 1. Jag förstår vad du menar med att uppväxtskildringen tog väldigt stor plats, men jag tycker att den var skickligt skriven, om än inte superspännande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var absolut skickligt skrivet jag tyckte bara att det tog för mycket plats men jag ser fram emot kommande bok :)

   Radera
 2. Hmm..jag har den på listan. Kanske ska sätta den lite längre ner på listan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en ok bok men inte riktigt så bra som jag trodde den skulle vara.

   Radera
 3. Visst, mordgåtan kom lite i skymundan i denna berättelse. Men för mig gjorde det inte något. jag tyckte det var intressant med tillbakablickarna och jag älskar författarens språk och då främst hans miljöskildringar. Helt fantastiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh ja hans språk och miljöbeskrivningar var helt makalösa, kändes som att jag var på plats.

   Radera
 4. Jag har funderat på den här boken, men jag har läst flera liknande recensioner som din, att deckarhistorian handlar lite i baksätet. Samtidigt är det en intressant miljö, och det kan uppväga en del...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte det var trist att själva deckarhistorien hamnade i skymundan, kändes inte som att jag läste en deckare. Men miljön däremot är riktigt intressant och författaren har gjort ett otroligt bra jobb där.

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.