söndag 29 juni 2014

Saker min son behöver veta om världen av Fredrik Backman

Titel: Saker min son bör veta om världen
Författare: Fredrick Backman
Förlag: Månpocket
ISBN: 978-91-750-3220-7
Språk: Svenska
Antal sidor: 201
Finns hos: Adlibris / Bokus 

**********************************************************************************************************************
Handling: "Det är alltså jag som är din pappa. Du får vänja dig."

Till min son. Jag ber om din förlåtelse redan nu. För allt jag kommer göra fel. För allt jag inte kommer förstå. För minibussen. Shortsen. "Öl byggde denna vackra kropp"-t-shirten. För att jag försöker high-fajva dina kompisar. Den här boken är till dig. Om sakerna jag tror att du behöver veta om världen. Om fotboll, Ikea, manlighet, Gud, friterad Snickers-glass och hur man klarar Monkey Island 3. Om försvunna bilnycklar och varför pappa var tvungen att döda den sjungande plastgiraffen.
Mest av allt är det en bok om att försöka vara en bra förälder. För jag vill att du ska veta att jag verkligen alltid gjorde så gott jag kunde. Ingen googlade mer än jag.

Saker min son behöver veta om världen är en pappas stapplande försök att förklara världen för en tvååring. I kapitel som "Vad du kommer att behöva veta om Ikea", "Vad du kommer att behöva veta om rörelseaktiverade toalettlampor" och "Vad du kommer att behöva veta om varför Felicias mamma är sur på mig" blottlägger Fredrik Backman med stor komisk träffsäkerhet 2000-talets småbarnsföräldrars alla ängsligheter och tillkortakommanden. Men mellan igenkännande gapskratt och skarpa samtidsreflektioner finns också kapitel som "Vad du kommer att behöva veta om manlighet" och "Vad du kommer att behöva vet om när jag håller dig lite för hårt i handen". Med uppriktiga rädslor och villkorslösa kärleksförklaringar som går rakt in i bröstet hos läsaren. Vare sig man är förälder eller inte.
 ~Goodreads.com~
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag har fullkomligt älskar Fredrik Backmans "En man som heter Ove" och "Min mormor hälsar och säger förlåt" I väntan på en ny bok av honom som kommer till hösten läste jag denna som kom för ett par år sedan.

Jag själv har inte barn men det spelar absolut ingen roll när man läser denna bok. Trots att jag inte har barn så känner jag ändå igen vissa saker som han skriver och berättar för sin son, det går med andra ord att uppskatta den även om man inte har barn. Jag skrattade högt jag vet inte hur många gånger medan jag läste denna bok. Kapitlet som heter "Vad du behöver veta om Ikea" fick mig att skratta så tårarna rann. Jag läste ut boken i fredags kväll och var på Ikea igår lördag med en vän. Började gapskratta när jag insåg att vi faktiskt gick i fel riktning som pilarna visar.

Detta är en fantastisk bok. Rolig, charmig, varm och full av kärlek. Otroligt lättläst bok som man läser ut på några timmar. Själv tog det mig två dagar då jag ville spara på den och inte läs ut den på en gång. 

Fredrik Backman är en helt underbart fantastisk författare, han har på kort tid blivit en av mina favorit författare. Inte nog med att han är en underbar författare verkar han vara en riktigt fantastisk människa.

Detta är med andra ord en underbar bok som man bara måste läsa. 

Betyg: 5 av 5.

Böcker jag läst av Fredrik Backman:
En man som heter Ove
Min mormor hälsar och säger förlåt

2 kommentarer:

  1. Denna skall jag absolut läsa vid något tillfälle.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rekommenderar den start :) Underbar bok.

      Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.