måndag 26 maj 2014

Au revoir, Magnus av Erik Helmerson

Titel: Au revoir, Magnus
Författare: Erik Helmserson
Förlag: Norstedts - Tusen tack för recension exemplaret
ISBN: 978-91-1-305308-0
Språk: SvenskaAntal sidor: 304
Finns hos: Adlibris / Bokus 

**********************************************************************************************************************
Handling: Maria och Magnus har varit gifta tjugo år, har en tonårig son och är grundligt trötta på varandra. Nu har Maria lämnat Magnus för en tid och åkt till Cannes. Hon kommer dit under pågående filmfestival, går på barer och badar, flanerar och tänker på livet, medel­åldern och äktenskapet.

Av en slump stöter hon ihop med Julian, en världsberömd brittisk skådespelare, och de tillbringar några dagar och kvällar tillsammans. Ett omöjligt möte eller en möjlig framtid?

Erik Helmerson skriver med humor, driv och hög igenkänningsfaktor. Liksom i sin förra roman Den onödige mannen utforskar han medelklassens medel­ålderskris, där de små sakerna, de små händelserna blir avgörande för hur livet gestaltar sig.

~Norstedts.se~
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Innan vi får ta del av själva historien om Maria och Magnus börjar författaren med ett förord där han berättar att historien ska ha hänt med viss modifikation av namnen på huvudpersonerna samt den brittiske skådespelare. Jag kan absolut köpa att detta kan ha hänt det jag dock hade lite svårt att ta är att Magnus ska ha gått över till en granne som han egentligen inte har en relation till mer än att säga hej när de ses på gatan och öppna och lätta sitt hjärta samt berätta sin historia.

Jag har varit i Cannes för ganska många år sedan när jag jobbade extra som barnflicka åt en familj här i Sverige. Vi spenderade ett par nätter i Cannes, vi bodde då på InterContinental Hotels Carlton Cannes som ligger precis vid Boulevard de la Croisette. När jag tittade ut ur mitt hotellrum såg jag Rivieran och den trappan som alla blir fotade vid. Därför kändes det kul att läsa denna bok just i maj månad medan filmfestivalen håller på samt att jag fortfarande har en sån färsk bild i huvudet över hur det såg ut. 

Erik har en bakgrund som filmkritiker och det märks då han har tagit med sina egna erfarenheter kring filmfestivalen, det känns väldigt trovärdigt. Texten flyter på och boken blir aldrig tråkig.

Jag får ingen riktigt kläm på huvudpersonerna Maria och Magnus. Detta är en allvarlig relationsroman. När Maria kommer ner till Cannes blommar hon verkligen upp och lever ut, lever ut sin dröm. När hon träffar den kände skådespelaren Julian känns det som att hon är sig själv, något hon inte har varit på många år. Magnus framställs som en humörsvängande skitstövel emellanåt men samtidigt kommer jag på mig själv med att sympatisera med honom. Man känner hopplösheten mellan Maria och Magnus. Ska de arbeta på att rädda sitt äktenskap eller ska de låta varandra gå? Hur mycket och hur länge ska man fortsätta kämpa för en relation även om man har varit ett par i mer än 20 år? Ska man släppa taget eller fortsätta kämpa, finns det något kvar? Detta är frågor som man som läsare ställer sig och jag gillar hur det får min hjärna att sätta igång och tänkta ut ett svar på dessa frågor.

Betyg: 3 av 5.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.