onsdag 26 februari 2014

Mississippi av Hillary Jordan

Titel: Mississippi
Författare: Hillary Jordan
Förlag: Månpocket
ISBN: 978-91-7503-186-6
Språk: Svenska
Antal sidor: 304
Finns hos: Adlibris / Bokus 

**********************************************************************************************************************
Handling: År 1946 flyttar Henry McAllan med sin hustru Laura till en bomullsfarm i Mississippideltat. För henne är det en både främmande och skrämmande miljö. Henrys kärlek till lantlivet delas inte av Laura, som sliter hårt med att uppfostra deras två barn under sträng övervakning av sin hatiske, rasistiske svärfar.

Efter krigets slut återvänder två unga män från Europa för att hjälpa till med arbetet på farmen. Jamie McAllan är raka motsatsen till sin äldre bror Henry. Han charmar sin omgivning men förföljs av plågsamma minnen från kriget. Ronsel Jackson, äldste sonen till de svarta dagverkarna som bor på farmen, återvänder från kriget som en hjälte bara för att konfronteras med ett långt farligare motstånd: den djupt rotade rasismen hos sina egna landsmän. Den osannolika vänskapen mellan de två unga männen kommer att dra in dem alla i en förgörande tragedi.

Mississippi är Hillary Jordans hyllade och prisbelönta debutroman. Det är en starkt gripande historia om rasmotsättningar och hopplöshet, om traditionens förkrossande makt men också om kärlek och vänskap över alla gränser. 
 ~Adlibris.se~
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Den här boken fick jag av en kollega i present. Precis som man kan läsa sig till på titeln är detta en historia som utspelar sig i amerikanska södern. Mississippi är en berättelse om fattigdom och rasism. Historien berättas av sex personer som turas om att berätta. Det är intressant att läsa ur allas perspektiv och det blir aldrig rörigt. Det är intressant att ta del av allas upplevelser av olika händelser.

Det är en stark historia som är väl berättad, den är välskriven och man kan inte annat än bli berörd. Hillary Jordan är riktigt påläst och kan sin historia det medför att boken känns trovärdig. Det känns skrämmande att läsa och veta att den rasism inte hände för så länge sedan. Det är inte många år sedan vilka rasskillnader det var, de mörkhyade fick inte använda samma toaletter, de var tvungna att ta bakvägen in och ut ett hus, inte sitta i samma bil som en vit ja listan kan göras oändligt lång. Denna bok är fiktion men vi får inte glömma att detta har hänt.

Jag tyckte verkligen om Mississippi, ser verkligen fram emot att läsa flera kommande böcker av Hillary Jordan. Kan verkligen rekommendera er att läsa denna bok.

Betyg: 4 av 5.

6 kommentarer:

 1. Jag är väldigt sugen på att läsa denna, men den får nog dessvärre vänta ett tag till.

  SvaraRadera
 2. Denna står bland mina olästa. Hoppas hinna läsa den snart!

  SvaraRadera
 3. Den ligger på min boktolva, så jag ska läsa den. Har du läst Niceville av Kathryn Stockett? Jag har fått för mig att Mississippi ska påminna om den, och den var fantastisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du verkligen en bra bok framför dig :) Jag har läst Niceville, läste den för nåt år sedan. Den påminner inte så väldigt mycket om den tycker jag, eller kanske lite. det är ju det här med rasism och rasskillnader i båda böckerna.

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.