onsdag 29 januari 2014

Mörka platser av Gillian Flynn

Titel: Mörka platser
Författare: Gillian Flynn
Förlag: Pocketförlaget - Tusen tack för recension exemplaret
ISBN: 978-91-87319-40-2
Original titel: Dark places
Språk: Svenska
Antal sidor: 429
Finns hos: Adlibris / Bokus 

**********************************************************************************************************************
Handling: Libby Day var bara sju år när hennes mamma och två systrar mördades i det som kom att kallas Satansoffret i Kinnakee. Medan hennes familj låg döende flydde Libby från deras lilla bondgård och ut i den stränga vinterkylan. Hon överlevde – och vittnade om hur hennes femtonårige bror Ben var den skyldige.

Tjugofem år senare spårar en grupp påstridiga privatspanare upp Libby i hopp om att hitta bevis för att Ben är oskyldig. Ben sitter fortfarande i fängelse och Libby lever på smulorna från en fond, upprättad av välgörare som sedan länge glömt bort henne. Libby ser en chans att tjäna en hacka på sin tragedi. Mot en summa pengar tar hon kontakt med de som var involverade den där gången. Kanske ska det visa sig att hennes vittnesmål inte var så vattentätt trots allt
Libbys efterforskningar tar henne från sjaskiga strippklubbar i Missouri till övergivna turiststäder i Oklahoma, och undan för undan börjar den ohyggliga sanningen uppdagas för henne. Libby är tillbaka där hon började och där hon egentligen alltid varit: På flykt från verkligheten. På flykt från en mördare.
 ~Pocketförlaget.se~
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag var lite rädd för att läsa denna bok då jag bara hört gott om Gillian Flynn, alla verkligen tokälskar hennes böcker. Så det var givetvis med höga förväntningar som jag gav mig ann Mörka platser. Och detta visade sig vara ett riktigt guldkorn och en riktig bladvändare som var mycket svår att lägga ifrån sig.

Jag tycker om hela upplägget som den är skriven på. Nutid varvas med dåtid. Berättarna är Libby, brodern Ben och mamma Patty. Libbys berättelse får vi läsa i nutid, Ben och mammas i dåtid om vad som hände och gick snett den där natten. Sakta avslöjas detaljer och sanningen för läsaren, jag lyckades inte riktigt pyssla ihop det eftersom jag inte tyckte att det var uppenbart. Libby som karaktär vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om emellanåt. Hon är fascinerande samtidigt som man inte riktigt vet om man ska tycka synd om henne eller inte och samtidigt som jag vill att det ska lösa sig på bästa sätt för henne.

Något som jag mer gillar är att man får följa just familjen Day, det är inte den typiska deckaren där man får följa en poliskommissarie och där fokus är på självaste polisutredningen.
Gillian Flynn är helt fantastisk på att beskriva miljön, jag ser hela den här white trash miljön framför mig, fattigdomen, eländet och hopplösheten, det är mycket mörkt och det kryper i skinnet på mig emellanåt. 

Mörka platser är en riktigt spännande bok som jag verkligen kan rekommendera. Den kommer även som film 2014 med bla Charlize Theron i rollen som Libby. Jag ser verkligen fram emot att läsa fler böcker av författaren.

Den här boken ingick i januari månads spänningsutmaning samt i min Boktolva.

Betyg: 4 av 5.

12 kommentarer:

 1. Åh vad kul att du har läst den nu :))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var på tiden :) Tyckte verkligen om den.

   Radera
 2. Läste denna för ett bra tag sedan och verkligen tokgillade den. har tänkt läsa Gone girl under nästa månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gone Girl vill jag verkligen läsa jag med, den verkar med riktigt bra.

   Radera
 3. Tänkte också ge mig på Gone girl. Så småningom :)

  SvaraRadera
 4. Nu har du gjort mig ännu mer nyfiken på den här boken!

  SvaraRadera
 5. Jag är också sugen på den men vill nog läsa Vass egg först. Få se om jag har tålamod;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det där med tålamod är inte lätt ;)

   Radera
 6. Jag läste den i höstas. Först hade jag svårt för allt det tragiska, att alla var så trasiga, men den grep verkligen tag i mig, fantastiskt bra upplagd och berättad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig, den var verkligen tragisk och mörk men en riktigt fantastisk bok.

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.