söndag 20 januari 2013

Att ge upp på en bok

Det är inte ofta jag inte avslutar en bok. Det har hänt ett par gånger men inte ofta. Jag började läsa denna bok ovan i fredags, Älskade syster av Joyce Carol Oates.

Handling: 
På annandag jul 1996 påträffades den sexåriga barnstjärnan och skönhetsdrottningen JonBenét Ramsey mördad i källaren till familjens hus i Colorado. Mordet visade tecken på sexuell brutalitet och fallet väckte enormt mediaintresse. Hur kunde någon förgripa sig på den lilla flickan och lämna henne att dö, när resten av familjen sov några våningar ovanför?
Fallet, som har kommit att bli ett av de mest omtalade i USA, är fortfarande olöst.
Joyce Carol Oates ger i romanen Älskade syster sin version av de brutala händelserna och den fullskaliga mediacirkus som följde. Genom brodern Skylers ångestfyllda anteckningar tio år efter mordet berättas historien om en dysfunktionell familj besatt av skönhet och pengar. Här heter den lilla flickan Bliss Rampike, och hon blir i allt för unga år hårt drillad till att bli isprinsessa, en liten uppsminkad skönhetsdrottning på is. En morgon i december är Bliss försvunnen. Under natten har snön fallit, men det finns inga fotspår utanför huset - trots det hittar man ett brev där det står att dottern blivit bortförd. Polis tillkallas, men snart hittar man Bliss i husets pannrum, mördad och utnyttjad, till synes utan att övriga familjemedlemmar märkt något.

Älskade syster beskriver en värld där småflickor inte får vara barn och där tabloiderna utgör verkligheten. 
~Bokia.se

Mina tankar: 
Jag var peppad på att läsa den. Handlingen verkade riktigt intressant, speciellt då den bygger på en sann historia. När jag läste på baksidan fastande jag på en gång och tänkte att denna bok är nog jättebra, speciellt då författaren har skrivit den underbara boken Blonde som handlar om Marilyn Monroe.
Men denna nä vad trist. Jag blev så besviken att jag helt enkelt inte kunde med att fortsätta läsa den. Jag var totalt ointresserad ca 50 sidor in i boken, men tänkte att jag skulle ge den en chans ändå. Efter ca 100 sidor känner jag bara blä. Den tar inte fart, språket författaren använder är totalt osammanhängande. Visst ska det vara skriven som en dagbok och broderns anteckningar, men det är så ointressant så det finns inte. 100 sidor in och jag vet bara att systern är mördad. Man har inte fått veta när hon blev mördad, när hon blev hittad, vad som skedde kvällen hon blev mördad, jag vet bara att hon är mördad och han saknar henne.

Nä, som sagt det är inte ofta jag ger upp på en bok men denna kunde jag bara inte med att fortsätta. Det finns så mycket böcker att läsa än att jag ska sitta och slösa den tiden på en totalt ointressant bok.

Vad är era tankar om att ge upp på en bok? Fortsätter ni läsa eller lägger ni bara ifrån er den? 

4 kommentarer:

 1. Jag har svårt för att ge upp böcker, jagplågar mig igenom den till sista sidan. Även om det mest är skumläsning då. Så himla onödigt egentligen, det finns ju så många bra böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tidigare haft svårt att ge upp en bok, plågar mig igenom den precis som du ;) men har nu kommit på att nä fastnar jag inte så är det bara att move on till nästa bok och inte ödsla tid på en bok man inte gillar eller kommer in i.

   Radera
 2. Jag försöker ge den 100 sidor innan jag ger upp, men är det för illa så orkar jag inte ens det, haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha bra där ;) Det är nog en och annan bok jag har gett upp tidgare också än 100 sidor ;)

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.