måndag 30 december 2019

4 noveller

Titel: Till rum nitton 
Författare: Doris Lessing
Förlag: Novellix
ISBN: 978-91-7589-172-9
Antal sidor: 64
Finns hos: Adlibris / Bokus

Handling: Susan och Matthew Rawlings lever ett förnuftigt liv i Richmond med sina fyra barn. Deras år tillsammans har kantats av kloka beslut som lett till välstånd och lycka. Inte heller klandrar de varandra för den begynnande tristess som sakta smugit sig in i deras tillvaro. Och till och med när Matthew erkänner en tillfällig otrohet är Susan, om än inte helt förlåtande, så förstående. Ändå kan hon inte helt slå ifrån sig känslan av rastlöshet, av att vara en främling i sitt eget hus. Behovet av en egen plats blir alltmer central, men hur berättar man att man måste ta en paus från sin familj?

Kommentar: Gripande och välskriven. Sorglig novell om en kvinna som inte riktigt klarar av att stå upp för sig själv.

Betyg: 3 av 5

*********************************
Titel: Att titta ut genom fönstret
Författare: Orhan Pamuk
Förlag: Novellix
ISBN: 978-91-7589-173-6 
Antal sidor: 40
Finns hos: Adlibris / Bokus

Handling: Istanbul i slutet av 1950-talet. Teven har ännu inte kommit till Turkiet och Ali ägnar mycket av sin tid åt att iaktta livet som pågår utanför fönstret. Där finns slaktaren Karabet, portvakten Hazim och Alaaddins diversebutik. Men det som Ali är allra mest uppfylld av är att spela om idolbilder med sin bror Cevat. Så en dag kommer Ali hem tidigare från skolan bara för att upptäcka sin far som i hemlighet packar sin resväska, och med ett barns oskyldighet lovar han att inte berätta det för någon...

Kommentar: Denna novell är självbiografisk har jag läst mig till. Den griper tag i mig även om jag upplevde det som att berättelsen inte riktigt hade någon röd tråd.

Betyg: 3 av 5

*********************************
Titel: Dolly
Författare: Alice Munro
Förlag: Novellix
ISBN: 978-91-7589-175-0
Antal sidor: 32
Finns hos: Adlibris / Bokus

Handling: På ålderns höst börjar 83-åriga Franklin och hans 71-åriga livspartner planera sin sort. De känner sig nöjda med det liv de levt tillsammans, lyckliga och stilla. Men oense om ett avskedsbrev ska skrivas eller inte skjuter de fram sitt gemensamma självmord på obestämd tid. Plötsligt en dag så ringer försäljaren Gwendolyn på dörren och parets tillvaro förändras i ett andetag. Hur väl känner vi de människor vi delar vårt liv med och hur påverkar våra val de vi älskar?

Kommentar: Spännande, kärleksfull med en dos drama.

Betyg: 3 av 5

*********************************
Titel: Krukan
Författare: Luigi Pirandello
Förlag: Novellix
ISBN: 978-91-7589-174-3
Antal sidor: 24
Finns hos: Adlibris / Bokus

Handling: don Lolló Zirafa är allt annat än en älskvärd person, istället ägnar han sina dagar åt att anklaga grannarna i den sicilianska hemorten för de minsta av förseelser. Och på den egna olivgården styr han arbetarna med järnhand. Men det han vaktar allra mest är den nya kruka som köpts in för fyra onza och som ska fyllas med årets skörd. Så en dag händer det otänkbara, krukan går itu... 

Kommentar: Trodde först att jag hade missat ett par sidor då det kändes som att det saknades någon sida när jag började läsa den. Annorlunda handling, den är ganska roligt skriven men ändå seg på något sätt trots så få sidor men samtidigt en charmig bok.

Betyg: 3 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.