söndag 3 november 2019

Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones

Titel: Ett amerikanskt äktenskap
Författare: Tayari Jones
Förlag: Bokförlaget Forum
ISBN: 978-91-3715-374-2
Original titel: An american marriage  
Antal sidor: 322
Finns hos: Adlibris / Bokus

Recensionsexemplar från: Bokförlaget Forum, stort tack!

Första meningen: "Det finns två slags människor här i världe, de som flyttar hemifrån och de som inte gör det."

Handling: Roy och Celestial personifierar den amerikanska drömmen och bilden av det nya svarta Södern. Han är en framgångsrik affärsman, hon en lovande konstnär. Men precis när de ska inleda sitt liv tillsammans, händer något som sliter dem i sär. Roy blir anklagad för ett brott som Celestial är övertygad om att han inte har begått, och han döms till tolv års fängelse. Trots att Celestial ser sig som självständig känner hon sig vilsen och övergiven, och när Roy efter fem år benådas och återvänder hem, är den kärlek som en gång fanns inte lika självklar. Går det att rädda ett äktenskap som berövats sitt fundament?

Kommentar: Jag ville så gärna älska denna bok, den är absolut inte dålig men jag blev bara inte så knockad av den som så många andra har blivit.
Vi får följa Celestial och Roy, ett nygift ungt afroamerikanskt par i södra USA. Man kan säga att de en dag befinner sig på fel plats vid fel tillfälle då Roy blir anhållen, anklagad och dömd för våldtäkt. Kvinnan som anklagar Roy är vit och han är svart. Han blir dömd till 12 års fängelse. Vi vet att han är oskyldig, Celestial vet att han är oskyldig. Som läsare får man här läsa vad det innebär att vara afroamerikan i USA, även aktuellt idag.
Första tiden får vi följa dem henom brevväxling. Jag har inga problem med det i böcker och i den här boken är det riktigt intressant att ta del av deras tankar och känslor. När Roy efter fem år blir frikänd och släppt ur fängelset är de inte längre samma personer. De har båda förändrats och deras kärlek och äktenskap är inte lika självklar. Tayari Jones har skrivit en välskriven och fin berättelse om kärlek, om hur två människors liv förändras. Trots att det inte är en så lång bok kunde jag ibland uppleva den som lite seg emellanåt.

Betyg: 3 av 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.