lördag 2 mars 2019

Leona: Ur aska i eld av Jenny Rogneby

Titel: Leona: Ur aska i eld
Författare: Jenny Rogneby
Förlag: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4623-502-6
Serie: Leona #4
Språk: Svenska
Antal sidor: 342
Finns hos: Adlibris / Bokus
***************************************************************************************
Handling: Sex ungdomar hittas döda efter en häftig brand på Skeppsholmen i Stockholm. Utredaren Leona Lindberg kopplas in på fallet, och en förundersökning om mordbrand inleds. 

När ännu en våldsam brand bryter ut på Centralstationen mitt i rusningstid uppstår fullständigt kaos. Många skadas och dödas. Bränderna följer ett otäckt mönster och den enda överlevande som vet bakgrunden är en sextonårig flicka som ligger nedsövd, svårt brännskadad på Karolinska sjukhuset. Leona inser att ungdomarna har lockats in i en livsfarlig självmordslek som sprids via nätet. För att förhindra att fler dör måste hon snabbt ta reda på vad den går ut på, vem som kan tänkas ligga bakom, och var nästa brand kan komma att ske. 

Samtidigt fortsätter Leona sitt dubbelliv med en fot på var sida om lagen. Omständigheterna har tvingat henne att ligga lågt under en tid, men nu står hon i begrepp att sätta en ny plan i verket för att uppnå sina mål. Men planen innefattar en ma som hon får oväntat starka känslor för, och problemet är att han inte är så samarbetsvillig. 

(Goodreads.com)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mina tankar: Den fjärde boken om polisen Leona, en polis som inte är som alla andra. Man kan säga att hon för länge länge sedan har slutat följa normen om hur en polis, mamma och kvinna ska vara, hon kör sitt egna race.

Jag älskar den här serien, älskar denna författare. Här är det ingen långsam inledning utan här är det full fart redan från början. Jenny Rogneby är en mästare på att hålla spänningen genom hela boken, när man väl satt sig med boken går det inte att sluta läsa. Om du fortfarande inte har upptäckt denna författare är det god tid nu. Jag rekommenderar dock att man läser serien i ordning då man hela tiden får veta mer om karaktären Leona och hennes bakgrund och saker som tidigare skett. Man får störts behållning då.

Detta är en riktigt otäck historia som handlar om ungdomar som går med i självmordssekter. Författaren tar upp ett väldigt viktigt och aktuellt ämne, ungdomars psykiska ohälsa. Det är mörk läsning och jag blir riktigt skakad. Jag själv har inte barn men jag kan bara föreställa mig hur det är som förälder att förlora ett barn. Jenny Rogneby lyckas med att skildra detta oerhört svåra och viktiga ämne på ett bra sätt.

Leona är en karaktär som jag verkligen gillar. Hon håller sig på båda sidan om lagen men det är det som gör henne så intressant. Nu menar jag inte att hennes val alltid är rätta men det är intressant med denna typ av karaktär. Hon är en komplex person som inte följer normen på hur man ska vara som polis och människa, man vet aldrig hur hon kommer att göra eller ta sig till. Det är även intressant att läsa om hur hennes relation till familjen utvecklas.

Betyg: 4 av 5

Denna bok var ett recensionsexemplar från Wahlström & Widstrand, tack för den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.