onsdag 31 oktober 2018

Begynnelse av Dan Brown

Titel: Begynnelse
Författare: Dan Brown
Förlag: albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0017-303-6
Original titel: Origin
Serie: Robert Langdon #5
Språk: Svenska
Antal sidor: 521
Finns hos: Adlibris / Bokus
***************************************************************************************************************************
Handling: Varifrån kommer vi? Vart är vi på väg?

Robert Langdon, professor i religiös symbolik vid Harvard, anländer till Guggenheimmuseet i Bilbao för att närvara vid avslöjandet av en upptäckt som enligt inbjudan kommer att "förändra vetenskapen för alltid" Edmond Kirsch, en fyrtioårig miljardär som blivit världskänd för sina hypermoderna tekniska uppfinningar och djärva förutsägelser, var en gång Langdons student. Nu hävdar han att han funnit svaret på två av mänsklighetens mest omdebatterade frågor. 

När den spektakulära presentationen inleds inser Langdon att han och de hundratals andra gäster står inför ett avslöjande som är långt mer kontroversiellt än de kunnat ana. Men plötsligt exploderar den välorkestrerade kvällen i kaos. Tillsammans med museets eleganta chef Ambra Vidal finner Langdon sig vara måltavla för en okänd fiende som inte skyr några medel för att förhindra att Kirschs banbrytande upptäckt når dagens ljus. Tillsammans flyr Langdon och Vidal mot Barcelona för att knäcka det kryptiska lösenordet som skyddar Kirschs hemlighet innan det är för sent. Under den dramatiska jakten tvingas Langdon navigera bland mystiska koder, nedtystade historiska fakta och religiös extremism. 

(Goodreads.com)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag har läst alla Dan Browns böcker, har inte älskat alla böcker om Robert Landgon men de är absolut läsvärda. Favoriterna är såklart DaVinci koden och Änglar & Demoner.

Dan Brown fortsätter med Begynnelse som vanligt att beröra ämnen så som vetenskap och religion. Jag måste säga att det börjar bli lite tjatigt ändå, det är alltid samma upplägg och tema. I denna handlar det om AI och en världsrevolutionerande nyhet som Langdons förra elev ska avslöja för världen. Skurken är som vanligt religionen och katolska kyrkan, det börjar bli lite tjatigt måste jag säga. Och som alltid är det en kamp mot klockan där han och en vacker ung kvinna ska rädda dagen. Jag blev inte så jättenyfiken på vad det var Edmond skulle avslöja och kände lite jaha när det väl kom fram vad det var.

Jag upplevde den som ganska seg stundvis med en lång uppförsbacke.  Det blir lite för långrandigt ibland, som att han gör det för att fylla ut boken och jag upplever den ibland som en faktabok för det blir för mycket beskrivningar om olika tekniska saker. Mot slutet tar den sig dock och det blir mer fart och spänning, i mitt tycke är det ändå för sent.

Man får helt enkelt det man förväntar sig av Dan Brown. Mysterier, action, intriger, kod knäckande, religion och en kamp mot klockan, allt utspelar sig på ett par dygn. Som vanligt har han gjort en gedigen research, han tar med en på en resa i konst, historia och arkitektur. Det är riktigt intressant och jag sitter med paddan bredvid mig för att googla och lära mig mera om platserna och byggnaderna han skriver om.

Betyg: 3 av 5

2 kommentarer:

  1. Sitter också och googlar när jag läser hans böcker :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man lär sig så mycket längst med vägen :)

      Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.