onsdag 27 juni 2018

Under två timmar av Hanna Landahl

Titel: Under två timmar
Författare: Hanna Landahl
Förlag: Polaris förlag
ISBN: 978-91-7795-001-1 
Språk: Svenska
Antal sidor: 282
Finns hos: Adlibris / Bokus

**********************************************************************************
Handling: Under två timmar utspelar sig i Göteborg och skildrar hur långt en vuxen människa egentligen är beredd att gå för att passa in, för att vara någon som betyder något. För betyder något gör man ju bara om man är en sådan som tar ansvar för sin kropp och håller den i trim, genom att satsa hårt och göra som alla andra. Springa långt, snabbt och helst dagligen! Staffan är inte en sådan man. Han tränar inte alls och därmed är han också ansvarslös. Totalt betydelselös, enligt honom själv. Någonstans bland blöjbyten, fotbollsträningar de alltför långa, grå myndighetskorridorerna på Migrationsverket har han tappat bort sig själv den status han en gång hade. Nu är det dags att ändra på det. Staffan bestämmer sig för att göra det som alla andra gör. Han ska springa Göteborgsvarvet och han ska göra det med bravur på under två timmar. 

I Under två timmar får läsaren följa Staffan på den slingriga, vindlande vägen mot att åter bli någon att räkna med. Hans strävan går översyr och får honom att gå över gränser han tidigare i livet aldrig ens kommit i närheten av. Det blir förödande, både för honom själv och hans omgivning. Han riskerar att förlora allt han från början hade. 

(Goodreads.com)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: "Under två timmar" är en humoristisk och varm roman om Staffan. Han har vad man kan säga gått vilse i livet, han är väldigt avundsjuk på sin bästa vän Henke, som har allt det som Staffan inte har, fin bostad, välbetalt jobb och en vältränad kropp. Staffan har istället fastnat på ett jobb på Migrationsverket, ett jobb som han inte ens gillar och framförallt han tränar inte alls.

Jag har egentligen svårt för självömkande och självcentrerade karaktärer. Staffan är egentligen en riktigt sorglig person. Han är så upptagen med att oroa sig för hur andra personer ser på honom och tänker om honom. Och hur han försöker komma undan med allt han gör och alla lögner som han nästlar in sig i. Han gör mig oerhört irriterad och frustrerad, han har liksom tagit på sig en så stor offerkofta och sånt gör mig vansinnig. Men samtidigt är författaren duktig på att få fram de känslor som han har, den inre konflikten han har med sig själv samt med frun och den negativa spiral de satt för sitt äktenskap. Jag läser nog oftast böcker där huvudkaraktären är kvinna så det var uppfriskande att läsa i just den här relationsromanen är huvudkaraktären man.

Musik tar upp en stor del i den här boken, och det gillar jag. Tyvärr rör det sig om en artist som jag har oerhört svårt för och har aldrig förstått hans storhet, så jag har ju inte så mycket relation till musiken eftersom det inte är en artist jag lyssnar frivilligt till. Men kul för dem som gillar honom.

Nu låter det som att jag inte alls gillade denna bok, så är inte fallet jag hade bara svårt för huvudkaraktären. Det är en tänkvärd bok med ett fint budskap, att man inte ska jämföra sig själv med andra. Status är faktisk ganska oviktigt egentligen.

Betyg: 3 av 5

Denna bok var ett recensionsexemplar från Polaris förlag, tack för den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.