fredag 27 april 2018

Kvinnan i fönstret av AJ Finn

Titel: Kvinnan i fönstret
Författare: AJ Finn
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0017-237-4
Original titel: The woman in the window
Språk: Svenska
Antal sidor: 457
Finns hos: Adlibris / Bokus

***************************************************************************************
Handling: Anna Fox lever ensam och isolerad i sin lägenhet i New York. Om dagarna dricker hon vin, ser Hitchcock filmer och spionerar på grannarna.  

En dag flyttar familjen Russell in i huset på andra sidan gatan. En mamma, en pappa, en tonårig son: på ytan den perfekta familjen. Så en kväll blir Anna vittne till nåt hon inte borde ha sett. Hennes värld faller samman. Vad var det hon såg? Har hon inbillat sig allt? Och vem är egentligen i fara? 

Kvinnan i fönstret är en klassisk psykologisk thriller där inget är som det först verkar. 

(Goodreads.com) 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Det här boken fick jag med mig när jag var på ett event hos Albert Bonniers förlag. Var så peppad på att läsa den. Var lite rädd för att jag hade för höga förväntningar på den när jag började läsa den, men här är en bok som infriar helt och hållet upp till mina förväntningar. Det här är en fantastisk bok.

Det är så många gånger under läsningens gång som jag känner huvudkaraktären Annas panik och klaustrofobi. Hon lider av bla agorafobi (torgskräck), posttraumatisk stressyndrom och panikattacker efter en omtumlande händelse. Hon får en panikattack bara av att gå utanför dörren så hon spenderar all sin vakna tid innanför sin lägenhets fyra dörrar. Jag själva har panikattacker som jag går och får hjälpa för, bla stora folkmassor framkallar en panikattack hos mig. Nu har inte jag så att jag inte kan lämna mitt hem men känslorna hos Anna förstår jag och det knyter sig nästan i bröstet på mig att läsa om hennes känslor. Författaren har gjort ett mycket bra jobb med at beskriva hennes ångest och känslor.

I beskrivningen står det att detta är en psykologisk thriller och det är det verkligen, Kvinnan i fönstret spelar helt enkelt i en egen liga. Det här är en sån bok som man bara tänker, ett kapitel till, ett kapitel till och så är den utläst. Det här är utan tvekan en av de bästa böcker jag läst i år. Den är oförutsägbar, eller jag lyckades väl lite grann klura ut halvvägs hur det låg till men det gjorde absolut ingenting för det är så himla bra skrivet med ett snabbt tempo, otroligt spännande. Han är otroligt bra på att gestalta Annas klaustrofobiska känsla och hur hon tvivlar på sina sinnen om vad hon såg och inte såg.

Jag gillade hur författaren blandade in olika gamla svartvita filmer, mest Hitchock. Det passar så himla bra in och jag får nästan lust att ha ett Hitchock maraton här hemma.

I veckan nominerades boken till Årets bok 2018, och det är inte svårt att förstå varför. Den ska även filmatiseras, ser fram emot att se den när den kommer ut. Det här är författaren AJ Finns debutbok, jag hoppas verkligen att det inom en snar framtid kommer flera böcker för jag vill verkligen läsa mer av denna författare.

Betyg: 5 av 5

Denna bok var ett recensionsexemplar från Albert Bonniers Förlag, tack för den.

2 kommentarer:

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.