torsdag 25 maj 2017

Skuggans lag av Simon Häggström

Titel: Skuggans lag: En spanares kamp mot prostitutionen
Författare: Simon Häggström
Förlag: Kalla Kulor Förlag
ISBN: 978-91-8815-831-7
Språk: Svenska
Antal sidor: 423
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: Kriminalinspektör Simon Häggström är chef för prostitutionsgruppen: en enhet inom Stockholmspolisen. I sin vardag möter han alla de som samhället inte vill se: de prostituerade som gör sitt bästa för att sköta sina affärer utom synhåll och torskarna som till varje pris vill undvika upptäckt och straff. 

Trots att Sverige ligger relativt långt fram i bekämpningen av prostitution lever verksamheten och frodas. Skuggans lag är den sanna berättelsen om de människor som Simon och hans kollegor möter varje dag: de unga tjejerna som inte förstår vad de ger sig in på, de utländska kvinnorna som arbetar sju stycken samtidigt i en tvårummare på Södermalm, Lovisa som föddes in i heroinmissbruk och prostitution, och naturligtvis männen som köper kvinnorna. 

Boken ger en bild av verkligheten som den aldrig tidigare beskrivits, och inkluderar ett chockerande fotomaterial ur författarens eget arkiv. 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Det tog i lite att läsa denna bok, inte för att jag inte trodde att jag skulle gilla den. Utan för att detta är så verkligt som det går att bli, då boken är skriven av Simon Häggström som ser detta i stort sett dagligen, det som händer i boken händer på riktigt. Det gör ont i mig att läsa om hur dessa kvinnor blir behandlade.

Skuggans lag är Simon Häggströms debutbok. Och vilken debut det är, han gör det med bravur. Ingen kan väl bättre skriva denna bok än den person som är där, på plats, i verkligheten och jobbar med det. Den här boken är så välskriven, det känns som att jag är med på alla spaningsuppdrag, där vid sidan om Simon och hans kollegor. Simon är verklighetens hjälte, jag blir så rörd av hur passionerad han är över att hjälpa dessa tjejer, han bokstavligen räddar liv. Ibland slutar det lyckligt och ibland inte.

De olika kapitel är byggda på berättelser där vi får följa Häggström och hans kollegor på spaning och gripande av torskar eller när de räddar en kvinna eller barn från prostitution. I stort sett varje berättelse berörde mig men mest nog historien om unga Lovisa som sålde sex för första gången när hon var sju år, hennes egna mamma sålde henne för mat och knark. Lovisa fick sitt barn omhändertaget av socialen för att hon inte kunde hålla sig ren och borta från heroinet. Spanarna hittar henne på en offentlig toalett, död av en överdos. Och berättelsen om den unga kvinnan från Rumänien som såldes av sin pojkvän för att de skulle kunna ta hand om sitt kommande barn, hon är alltså gravid och säljer sex. För Simon är de inte endast horor utan en människa med sin egna berättelse. Simon ger dessa människor som förnedras och utnyttjas ett ansikte.

Det vänder sig i magen med jämna mellanrum, detta är ingen bok för känsliga. Det sparas inte på några detaljer. Här får man den råa verkligheten presenterad för sig. Detta är en mycket viktig bok. All min respekt för alla de socialsekreterare och poliser som arbetar med detta.

Betyg: 4 av 5.

Denna bok var ett recensionsexemplar från Kalla Kulor förlag, tack för den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.