onsdag 26 april 2017

Törst av Jo Nesbö

Titel: Törst 
Författare: Jo Nesbö
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0016-713-4
Serie: Harry Hole #11
Språk: Svenska
Antal sidor: 585
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: En person hittas mördad i sitt hem. Kroppen är tömd på blod och polisen upptäcker bitmärken på halsen. Kan det handla om vampyrism, ett mycket omdiskuterat begrepp inom psykiatrin. Före detta utredaren Harry Hole övertalas att hjälpa till med fallet. Han vet bättre än många andra vad vissa människor är kapabla till, och flera av kriminalhistoriens värsta seriemördare var väl diagnostiserade som vampyrister? 

Men Harry har ett eget motiv för att hjälpa polisen, att fånga mannen som kom undan. Jaktinstinkten väcks till liv och återigen tvingas Harry offra något av sig själv i jakten på den gäckande mördaren. 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Äntligen är Jo Nesbö tillbaka med en ny Harry Hole. Som jag har längtat. Det har varit lite paus från Nesbös sida när det kommer till Harry då han skrivit Blod på snö och Midnattssol som jag förvisso gillade men det är inte Harry Hole.

Törst tar vid där föregångarna ”Gengångare” och ”Polis” slutade. Bokens tema är vampyrism. Kände lite ehhhh oookkkk när jag skulle börja läsa men den där Nesbö han kan han så jag hade inget att oroa mig för. Mördaren har skaffat sig en tanduppsättning av järn med vilken han biter sig offrens pulsådror och tömmer deras kroppar på blod. Han verkar ha inriktat sig på kvinnor som dejtar via dejtingappen Tinder. Harry Hole har slutat som utredare istället arbetar han som lärare på polishögskolan, där han trivs väldigt bra. Han är lyckligt gift med sin Rakel och Oleg är elev på polishögskolan, så privatlivet är på topp. Men när en mördad kvinna hittas i sitt hem och det framgår att hon blivit biten i halsen och någon även har druckit hennes blod blir Harry ombedd att hjälpa till att hitta mördaren innan flera offer drabbas.

Jag älskar verkligen Harry Hole . Och jag gillar den nya Harry, som har fått sin Rakel och äntligen är lycklig?! Jo jag har bestämt mig för att han är lycklig även om han inte kan låta bli att inte dras in i jakten på nytt.

Precis som Jo Nesbøs övriga böcker i serien är Törst en fullträff. Han lyckas fånga mitt intresset som läsare på första sidan. Handlingen är otäck, blodig och grym men han gör det så himla bra. Spänningen hålls på topp hela tiden, han är så himla skicklig den där Nesbö. Han är en mästare på att få läsaren att tvivla mellan vilka personer som man kan lita på, och vem som gjorde det. Otroligt trovärdiga personporträtt och bra miljöbeskrivningar. Jag gillar hur olika karaktärer får komma till tals.

Det enda som jag känner drar ner betyget är de något för långrandiga filosofiska förklaringar. Det är för långa utläggningar speciellt från psykologerna där de ska förklarar och förklara och förklara för kollegor och poliserna.

Jag läste en intervju med Nesbö att han inte vet när nästa bok om Harry Hole kommer men att det kommer en och kanske fler.

Betyg: 4 av 5.

Böcker jag läst av Jo Nesbö som är recenserade i denna blogg:
Gengångare
Polis 
Sonen 
Blod på snö
Midnattssol

4 kommentarer:

 1. Måste börja med den här serien snart men har hört att de första tre (?) böckerna inte är så bra..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan verkligen rekommendera denna serie, så himla bra. De första två-tre är sisädär, de är inte perfekt men stå ut för sen blir den så himla bra.

   Radera
 2. Jag vill så gärna sätta tänderna i denna :)

  SvaraRadera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.