onsdag 22 februari 2017

Räfvhonan av Anna Laestadius Larsson

Titel: Räfvhonan
Författare: Anna Laestadius Larsson
Förlag: Pocketförlaget
ISBN: 978-91-7579-155-5
Språk: Svenska
Antal sidor: 410
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: Det är juni 1810 och det brinner en eld på terrassen till det Fersenska palatset. Grevinnan Sophie Piper rör sig oroligt fram och tillbaka, göder elden med brev och avskrifter som under inga omständigheter får hamna i orätta händer.

På Stockholms gator hörs pöbeln ryta: De ska hänga räfvhonan i hennes egna tarmar och sedan supera på Haga. Där förbereder sig drottningen Charlotta på flykt. En båt väntar nere i Brunnsviken för att föra henne bort om folket bestämmer sig för att anfalla slottet. De är båda offer för en omsorgsfullt planerad hatkampanj som dirigeras från Glada tackan. En krog som ägs av Johanna, som en gång kallades pottungen och var Charlottas tjänsteflicka.

Räfvhonan är den fristående och avslutande romanen i trilogin om Charlotta, Sophie och Johanna som läsarna tidigare mött i Barnbruden och Pottungen. Det är en berättelse om hat som förgör och kärlek som överlever trots allt. 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Räfvhonan är den avslutande trilogin i denna serie om Charlotta, Johanna och Sophie om 1800-talets Stockholm. Tyvärr kände jag att denna mäktiga trilogi avslutas med stor besvikelse. Visst den är fortfarande bra men den är inte på samma nivå som de två tidigare, detta är den svagaste boken i serien.

Boken var på tok för lång för sitt eget bästa, de första 300 sidorna händer inte så särskilt mycket, kände att den innehåller lite väl många tillbakablickar till de tidigare böckerna, segt med allt politik snack. De sista 100 sidorna tar boken fart och blir även vid vissa tillfällen spännande. Slutet kommer dock lite väl plötsligt, kände inte att historien om dessa tre kvinnor knyts ihop tillfredsställande. Av alla karaktärer så fann jag Johanna mest intressant, skulle gärna ha sett att hennes historia fick mer plats då hon är den enda fiktiva karaktären och skulle nog ha velat ha ett mer tillfredsställande slut för henne.

Författaren har inspireras av Hedvig Elisabet Charlotta av Holstein-Gottorps dagböcker som hon började skriva redan som femtonårig när hon kom till Sverige. Charlotta skrev om livet vid hovet 1775–1817 och hennes dagböcker är publicerade och finns tillgängliga på biblioteket, jättehäftigt tycker jag. Och efter att ha avslutat denna serie känns det som att jag måste kolla in dem. Det märks att författaren är mycket påläst, hon är otroligt duktig på att blanda fakta och fiktion. Det kändes som att jag lärde mig mycket under tiden jag läste den här serien. 

Även om jag kände besvikelse över den här delen så är detta en fantastisk och läsvärd serie. 

Betyg: 3 av 5.

Böcker jag läst av Anna Laestadius Larsson:
Barnbruden
Pottungen

4 kommentarer:

 1. Jag tyckte Pottungen var väldigt bra. De två andra böckerna blev jag inte riktigt lika förtjust i men de är ändå läsvärda. Hoppas dock Laestadius Larsson fortsätter skriva historiska romaner, hon är påläst och intressant. Jag gillar det kvinnliga perspektivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pottungen var riktigt bra, gillade även andra boken men Pottungen var bäst. Den här sista var den jag gillade minst. Hoppas precis som du att författaren fortsätter skriva historiska romaner, hon är verkligen påläst och skriver på ett intressant sätt.

   Radera
 2. Jag har läst första boken i serien och gillade den mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rekommenderar dig verkligen att fortsätta på serien.

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.