måndag 5 september 2016

TV-serie: Narcos - Säsong 1

Titel: Narcos - Säsong 1
Premiär: 28 augusti 2015
Längd: ca 50 min per avsnitt
Antal avsnitt: 10
Skådespelare: Wagner Moura, Boyd Holbrook, Pedro Pascal, Joanna Christie, Paulina Gaitan, Diego Catano, Paulina Garcia
Genre: Biography | Drama | Crime 
Betyg på IMDb: 8,9

Handling: Först fick de kokainet. Sedan pengarna. Nu vill de colombianska kartellerna ha makten och då blir det krig. 
I serien Narcos får vi följa uppbyggandet av den colombianske knarkkungen Pablo Escobars imperium och hur hans liv såg ut under tiden. Handlingen inriktar sig mestadels på två poliser och en militärs försök till att stoppa Escobars framfart. Mord och brutalt våld utgör en stor del av handlingen, men också spännande dialoger och känslomässiga ögonblick. 

Kommentarer: Varenda människa på jobbet har pratar om den här serien, har velat se den ett tag men som alltid hamnade något emellan. Men nu har jag äntligen sett första säsongen. Ibland kan det ta mig en 2-3 avsnitt till att fastna för en serie, men så var inte fallet med Narcos. Serien imponerar från första stund och jag var fast efter första avsnittet. 

Narcos är en riktigt bra och trovärdig serie från Netflix. De levererar en riktigt intressant historiskt kriminaldrama som är hämtad från verkligheten. Något som trappar upp trovärdigheten ännu mera är att man använder sig av äkta arkivmaterial med riktiga bilder och filmklipp från olika nyhetsarkiv. Ibland känns det nästan som att titta på en dokumentär, mycket smart och välgjort. Man bör nog inte vara så känslig för våld när man ser Narcos, för här är det riktigt våldsamt. Karaktärerna är omänskliga, plata o plomo (pengar eller bly/kula) är en mening som förekommer väldigt ofta. 

Något som fick mig att jubla högt är att dialogerna förs på engelska och spanska. De som borde prata engelska med varandra gör det, de som borde prata spanska med varandra gör det. Wagner Moura är jag inte familjär med sedan tidigare men han är fullkomligt briljant som Pablo Escobar. Jag har läst att han inte pratade ett ord spanska när han blev castad som Escobar, han är från Brasilien. När han fick rollen gick han tillbaka till skolbänken och lärde sig spanska för att gestalta maffiakungen. Övriga skådespelare gör även de bra ifrån sig. 

Netflix har fått lite kritig för att de spanska dialogerna låter fruktansvärt för spansktalande människor då de övriga skådespelarna inte är från Colombia utan från olika sydamerikanska länder och dialekterna skiljer sig åt. Tydligen ska dialekterna i Narcos vara lite all over the place. För mig som kan minimalt med spanska är det inget jag märker eller hör någon skillnad på, I mina ögon låter det som att Wagner Moura är från ett spansktalande land. 

Vill ni se en välgjord serie, som dessutom är verklighetsbaserad rekommenderar jag denna. Säsong 2 släpptes på Netflix i fredags. Kommer inte dröja länge innan jag plöjer den. 

2 kommentarer:

  1. Kände inte till den här serien innan i dag, när jag såg den i ett reklamblad från någon affär. Och nu skriver du om den... är det ett tecken?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är absolut ett tecken :) Se den, superbra serie :)

      Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.