torsdag 29 september 2016

Den nionde graven av Stefan Ahnhem

Titel: Den nionde graven
Författare: Stefan Ahnhem
Förlag: Månpocket
ISBN: 978-91-7503-538-3
Serie: Fabian Risk #2
Språk: Svenska
Antal sidor: 568
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: Justitieministern lämnar riksdagen efter en hård debatt. Han använder den bakre utgången för att undgå det väntande pressuppbådet, men kommer aldrig fram till bilen som står och väntar på honom en bit bort. Han tycks ha gått upp i rök, mitt i maktens centrum.

Det är ett halvår innan händelserna i Offrer utan ansikte och veckorna före jul. Snön och kylan håller både Stockholm och Köpenhamn i ett järngrepp när Fabian Risk kallas in för att i hemlighet utreda justitieministerns försvinnande. Officiellt är fallet fortfarande i Säpos ansvar, men de liksom Fabian och hans höggravida kollega Malin Rehnberg famlar i blindo. Snart visar det sig att inget är som det tycks vara och att mäktiga intressen verkar för att sanningen inte ska komma fram.

Samtidigt hittas hustrun till en dans tv-profil brutalt mördad i hemmet i Köpenhamn. Dunja Hougaard leder utredningen som för henne över sundet till Sverige.

Den nionde graven är en intrikat konstruerad thriller där Stefan Ahnhem berättar vad som drev Fabian Risk att lämna Stockholm och flytta tillbaka till Helsingborg. Fabian och Dunja korsar som främlingar varandras spår i ett vinterkallt Skandinavien och dras allt djupare in i konspirationen som visar sig vara värre än vad de någonsin kunnat föreställa sig. 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag gillade första boken om Fabian Risk och hans kollegor, Offer utan ansikte. Jag hade förväntat mig att den här boken skulle hålla samma nivå. Jag blev något besviken, den här levde inte riktigt upp till debutboken. Den var inte dålig bara det att jag tyckte att den första var bättre.

I början av läsningen blev jag väldigt förvirrad. Vad gör Fabian i Stockholm var min första tanke? Så vände jag på boken och läste att den här utspelar sig innan Offer utan ansikte, här får vi reda på varför Fabian hamnar i Helsingborg.

Den nionde graven var en kuslig och på sina ställen spännande bok. Även otäck, brutal och obehaglig på sina ställen. Mitt i allt det otäcka innehåller den en tragisk och lite vacker kärlekshistoria. Det tog ett tag innan jag kom in i handlingen, det var ganska många namn att hålla reda på som gjorde det svårt att hänga med ibland. Jag har inga problem med tjocka böcker och tycker det är mysigt att läsa lite tjockare böcker ibland men den här var på tok för lång. Det blev lite tjatigt, spretigt och långrandigt, kändes som att  författaren ville fylla ut för att skriva en så tjock bok som möjligt.

Jag gillar Dunja från den danska polisen. Men jag blir galen på att det blandas med dansk text. Jag förstår inte danska, jag kan helt enkelt inte. Det bromsar läsningen och jag känner att jag missar en del av dialogen. Malin, Fabians kollega gillade jag nog mest. Skrattade till ett par gånger åt hennes dialoger. Fabian Risk irriterade jag mig på i denhär boken och för att inte tala om hans fru, båda betet sig väldigt egoistiskt, de kanske borde ta och tänka på sina barn istället för sig själva.

Även om den här boken inte riktigt levde upp till förväntningarna kommer jag fortsätta läsa den här serien.

Betyg: 3 av 5.

Böcker jag läst av Stefan Ahnhem:
Offer utan ansikte

2 kommentarer:

  1. Håller med om danskan, det förstör läsflytet. Annars gillar jag den här serien.

    SvaraRadera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.