måndag 16 maj 2016

TV-serie: Vikings - Säsong 1

Titel: Vikings, Säsong 1
Premiär: 4 mars 2013
Längd: ca 44 min per avsnitt
Skådespelare: Travis Fimmel, Gustaf Skarsgård, Clive Standen, Katheryn Winnick 
Genre: Action | Drama | History
Betyg på IMDb: 8,6

Handling: I Vikings får vi följa den tidens största hjälte, Ragnar Lothbrok, och hans äventyr. Serien berättar historien om Ragnar, hans vikingabröder och familj, och hur han blir kung över vikingahärarna. Samtidigt som han är en orädd krigare visar Ragnar sin hängivenhet till de Nordiska gudarna, då legenden säger att han är en direktättling till Oden, krigens och krigarnas Gud. Vår berättelse tar sin början i 700-talets Skandinavien där Ragnar Lothbrok är en krigare och lantbrukare som drömmer om att hitta rikedomar genom att gå mot traditionen att utföra räder i öst. Ragnar har i hemlighet arbetat på ett projekt som kommer att för alltid förändra vikingarnas värld. Men först måste Ragnar övertyga Earl Haraldson, den mäktige ledaren, som inte alls är beredd att dela med sig av det erkännande resan kan ge till Ragnar om den lyckas."

Kommentarer: Jag är något fascinerad av vikingatiden. Jag kan inte påstå att jag kommer ihåg så väldans mycket av det vi lärde oss i skolan, det var ett tag sedan jag tog studenten om man säger och ännu längre sedan jag gick i grundskolan där man läste om vikingatiden. Men jag är ändå något fascinerad av den tiden och det här med Oden, Thor och de olika gudarna kring den nordiska mytologin. Därför blev jag glatt överraskad av Vikings. 

Vikings är fascinerande att följa. Vad jag har förstått har den fått lite kritik för att inte vara historiskt korrekt det är dock inget jag märker eller känner av eftersom som sagt jag inte minns så överdrivet mycket om denna tid. Jag gillar att följa traditionerna, kulturen och även religionen, det är riktigt intressant. Det är gott om intriger och för att inte nämna blodiga strider. 

Miljön är helt fantastisk. Jag hade dock velat se mer från havet eftersom det är ändå det vikingarna är mest kända för, sina skepp och det de gjorde på haven. 

Skådespelarna är det inget fel på, de gör det de ska. Det jag stör mig på men antar att det är en vanesak. De pratar med bruten engelska, ni vet sådär: I am Inga from Sweeeden. Men efter ett tag vänjer man sig även vid det trots att jag störde ihjäl mig de första två-tre avsnitten. Alla har skandinaviska namn, en karaktär heter Knut men ingen förutom Gustaf Skarsgård kan uttala det, alla andra säger Kanuuut, typ kanot. 

På tal om Gustaf Skarsgård. Hans karaktär heter Floki, jag hör bara Loki och tänker på Tom Hiddlestons Loki i filmerna om Thor och The Advengers. Floki är ändå någonstans min favoritkaraktär. Dock är han för det mesta konstig, jag får inget grepp om honom. Och ibland spelar han över med kroppsspråket så det blir lite clownigt emellanåt, han är absolut inte dålig det blir bara lite väl överdrivet ibland. 

En annan favorit är Lagertha, hon är en riktigt stark och inspirerande kvinnlig karaktär. Inget mjäkerier från hennes sida. 

Men annars är det en spännande och fascinerande serie. Det var en lovande början och jag ser fram emot att försätta på serien. 

2 kommentarer:

  1. Den här serien är jag verkligen jättesugen på att se.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan verkligen rekommendera den.

      Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.