måndag 18 april 2016

TV-serie: Downton Abbey - Säsong 5

Titel: Downton Abbey: Säsong 5
Premiär: 21 september 2014
Längd: ca 50 min per avsnitt 
Skådespelare: Bla. Hugh Bonnneville, Maggie Smith, Jim Carter, Michelle Dockery, Elizabeth McGovern 
Genre: Drama | Romance 
Betyg på IMDb: 8,7
Länk till IMDb

* Varning för spoilers* 

Handling: En ny Labour-regering inleder förändringar som känns i hela landet och livet på Downton lämnas inte orört. Robert, Mary och Branson måste tillsammans hantera de nya förutsättningarna för att säkra godsets framtid åt kommande generationer. Mary accepterar äntligen att hon skulle vilja gifta sig igen, men kommer hon någonsin kunna bli lika lycklig som hon var med Matthew? Samtidigt lider Edith under bördan av sin fruktansvärda hemlighet. En trappa ner börjar tjänarna tänka på vilka effekter samhällsförändringarna kan komma att få på deras arbetsliv. Medan Daisys sinne öppnas för nya möjligheter växer fru Patmores ångest. Anna och Bates har ridit ut många stormar och börjar äntligen planera sin framtid. Men kommer de verkligen att kunna gå vidare trots sin väldigt smärtsamma historia, eller kommer hemligheter i det förflutna återigen att hota deras chanser att någonsin kunna bli lyckliga?

Kommentarer: Åh den femte säsongen är ett mästerverk, det här är nog min favoritsäsong efter första och andra säsongen. Det är så välgjort och elegant, allt är perfektion från skådespelarna till manuset till miljöerna.

Vilken överraskning man fick när änkegrevinnan Violet som spelas av underbara Maggie Smiths vän Prins Kuragin gör entré och avslöjar ett och annat. Prins Kuragin spelas av underbare Rade Serbedzija. Han är en legend i Kroatien där han är född, ja hela fd Jugoslavien är han en legend i, så det var verkligen kul att se honom i den här säsongen jag har alltid gillat honom som skådespelare. Älskar även vänskapen mellan Violet och Isobel, de har verkligen blivit vänner och har trevligt tillsammans och anförtror sig till varandra. 

Det jag också gillar är att trots klasskillnaden mellan herrskapet och tjänstefolket så är de ändå “nära” och ställer upp för varandra, Lord Grantham har verkligen deras rygg när det gäller.

Edith tråkar dock fortfarande ut mig trots att jag tycker synd om henne och att hon inte kan få vara med sitt barn. Jag finner bara henne så himla ointressant jämfört med de övriga karaktärerna. 

Joanne Froggatt är precis som alla skådespelare fantastisk. Men på riktigt jag är så uttråkad över Annas och Mr Bates otur att jag inte mäktar med. Scotland Yard börjar gräva i Mr Greens död, så givetvis får de inte var lyckliga en lång stund. 

Jag har även sett A Moorland Holiday, separat recension kommer som vanligt. Jag har nu 6:e säsongen kvar. Och hur gärna jag än vill slänga mig över den så vill jag ändå inte, vill inte säga hej då till alla, jag är helt enkelt inte redo. 

6 kommentarer:

 1. Håller med om att det blir lite långdraget med Anna och Bates och att det aldrig får vara fri från bekymmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja just det är lite väl långdraget i så många säsonger. Men annars är det en toppen serie :)

   Radera
 2. Håller med om att Edith är den tråkigaste karaktären.. Och tydligen kvittar det vad hon än gör ;) Jag har sett klart serien och kände faktiskt att det var lite skönt att lämna. Det blev lite utdraget på slutet tyckte jag :) Men superduperbra serie överlag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte vad de är med henne men jag orkar bara inte bry mig, alls ;) Det är bra att avsluta en serie på topp så det inte blir för långdraget och liksom tappar. Nu ska jag bara se sista serien trots att det är trist att säga hej då till dem.

   Radera
 3. Jag har börjat på säsong fem och jag gillar verkligen serien :) Men säsong fyra var ingen favorit hos mig faktiskt, så jag är glad över att femman än så länge är bättre :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säsong 4 var inte någon favorit även om den var mysig men den saknade något kände jag. Tror du kommer älska femte :)

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.