lördag 9 april 2016

Offer utan ansikte av Stefan Ahnhem

Titel: Offer utan ansikte
Författare: Stefan Ahnhem
Förlag: Månpocket
ISBN: 978-91-7503-450-8
Språk: Svenska
Antal sidor: 590
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: En träslöjdslärare hittas brutalt mördad i sin slöjdsal. Bredvid kroppen har mördaren placerat ett klassfoto från början av 1980-talet, med mordoffrets ansikte överkryssat. 

Fabian Risk återvänder med sin familj till hemstaden Helsingborg efter att i många år ha varit verksam vid Stockholmspolisen. Knappt hinner de anlända till det nya huset förrän han blir inkallad att bistå i utredningen av mordfallet. Offret är en av hans gamla klasskamrater och snart står det klart att mördaren följer en minutiöst utarbetad plan, som långt ifrån är slutförd. 

Fabian dras djupare och djupare ned i utredningen, som väcker minnen av förträngda tonårsförälskelser och brutal mobbning under skoltiden. Minnen han är allt annat än stolt. Snart är han insnärjd i ett fall där inget riktigt är vad det tycks vara. Där jakten på en undanglidande mördare driver Fabian att ta allt större risker för att komma framåt i utredningen. Risker som får ödesdigra konsekvenser för både honom själv och hans omgivning. 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag har läst mycket positivt om boken så jag blev klart nyfiken. Nja, jag är inte helt överväldigad. Det är en helt ok bok i min mening, inte den bästa deckare som jag läst.

Intrigen och storyn började bra men jag tyckte att den sen blev något långdragen, den var helt enkelt för lång med onödigt många berättarröster.

Tyvärr var den en hel del saker jag störde ihjäl mig på. Till att börja med danskan. När de svenska poliserna befinner sig i Danmark och pratar med poliskollegorna där så är det skrivet på danska. Jag har sååååå svårt för att förstå danska. Detta störde min läsning väldigt mycket och det kändes som att jag inte förstod vad de talade om eftersom jag har så svårt för danska. Inget ont om våra danska grannar men varför ha dialogen på danska?

Sen det här helt ologiska att en hel klass helt glömt bort en och samma klasskamrat. Det är ingen som lagt märke till honom under skoltiden, alltså inte alls. Han är helt och hållet osynlig, inte ens fotografen som tog skolfotot märker honom så han åtminstone får stå med i skolkatalogen. Inte som vuxna minns man honom heller. Visst att barn kan vara elaka men att en person helt och hållet kan gå varenda en förbi, skolkamrater som lärare är för mig helt obegripligt.

Att Fabian under hur många dagar det nu var endast nöjer sig med att ha sms kontakt med sin son, inte bemödar sig alls att titta in på hans rum är också för mig helt obegripligt och känns faktiskt inte så trovärdigt. Fabian är inte kanske inte en så jättesympatisk person men jag är ändå nyfiken på honom och vad som egentligen hände i Stockholm.

Det märks att det inte är en nybörjare som skrivit detta, även fast det är författarens debutroman. Stefan Ahnhem har skrivit manus för film och TV i 20 år, och jag tycker att det ibland märks. Så den är absolut inte dåligt skriven utan lättläst och texten flyter på. Men jag kände att det i stora hela är en rätt okej deckare, inget mästerverk som ni märker men en helt ok bok.

Betyg: 3 av 5.

6 kommentarer:

 1. Jag har varit lite nyfiken på den här boken men nu börjar jag tveka...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en helt ok bok även om det är en del att reta sig på.

   Radera
 2. Om jag läser en bok på svenska tycker jag texten ska vara på svenska och inte på något annat språk... Det stör ju som länsrätten lite grann också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, fattar inte varför de ska hålla på och ha med på ett annat språk. hade jag velat läsa på tex danska då hade jag läst den danska översättningen och inte den svenska.

   Radera
 3. Har denna i hyllan så den blir väl läst så småningom, men det låter som att det finns en del att reta sig på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du gillar den. Ibland behöver man reta upp sig lite också ;)

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.