lördag 9 januari 2016

Färjan av Mats Strandberg

Titel: Färjan
Författare: Mats Strandberg
Förlag: Norstedts
ISBN: 978-91-1306-030-9
Språk: Svenska
Antal sidor: 479
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: Ikväll ska 1200 förväntansfulla passagerare åka på en kryssning mellan Sverige och Finland. Men det finns något ondskefullt ombord på den här resan. Mitt i natten är färjan plötsligt avskärmad från omvärlden. Det finns ingenstans att fly. Det finns inget sätt att kontakta land. Och du vet inte vem du kan lita på. 

Mats Strandberg följer upp succén med Engelsfors-trilogin med en spännande skräckroman. Liksom i Engelsfors blandas det socialrealistiska med det övernaturliga, på en plats som många svenskar har en relation till. Här får vi lära känna både passagerare och personal. Den ensamma gamla kvinnan som söker äventyret. Den avdankade schlagerstjärnan som leder karaokekvällarna. Mannen som tidigare jobbat ombord och nu återvänder för att iscensätta ett spektakulärt frieri. Ordningsvakten som med sina tre kollegor försöker kontrollera det dagliga kaoset ombord. De tolvåriga kusinerna som var bästa vänner innan en familjehemlighet kom emellan dem. 

Relationer sätts på prov. Vanliga människor tvingas bli hjältar. Men det som händer den där natten kan också locka fram det värsta i dem. Välkommen ombord på Baltic Charisma. 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag älskade verkligen Engelsforstrilogin, det är de enda böckerna skrivna av denna författare som jag läst. Vet att han släppt några till. Den här var jag riktigt sugen på trots att skräck egentligen inte är en genre som jag i vanliga fall läser. Jag har egentligen riktigt svårt för skräck i böcker och skräckfilmer ska vi inte ens tala om, de gör inget annat än skrämmer upp mig.

Den som någon gång har rest med en Finlandsfärja kan känna igen sig i både miljön och människorna som reser på denna typ av resa. Mats Strandberg gör ett strålande jobb med att gestalta både miljön och karaktärerna. Nu var det väldigt många år och jag menar verkligen många år sedan jag åkte färja, detta är verkligen inget som jag är dragen till eller ens vill åka på. Dels är jag livrädd för öppet hav och ursäkta mig men dessa människor som är på dessa färjor, nej tack. Ni vet de som är där för att dricka sig redlösa, fyllorna, svensexorna etc etc. Där har författaren träffat så rätt, för ja såhär idiotiskt beter sig faktiskt vissa människor på såna här båtar.

Varje kapitel är uppbyggd på så sätt att vi får följa de olika karaktärerna/passagerarna. När man låter flera karaktärer komma till tals kan det ibland lätt bli rörigt men absolut inte här, jag blir inte förvirrad alls och det finns ingen karaktär som jag tyckte var ointressant eller tråkig att följa.

Själva skräckhistorien är också bra. Jag ska väl säga att jag blev inte rädd utan mer äcklad då det var groteskt, obehagligt och otäckt. Det är väldigt mycket blod och “splatter” och visst ibland rent av läskigt. Jag får en klaustrofobisk känsla, de kan ju inte komma därifrån med tanke på att de sitter fast på den där färjan mitt ute i ingenstans, det går liksom inte att fly.

Mitt enda problem med den här boken är att jag tyckte den blev lite seg i mitten och att det blev lite väl rörigt mot slutet, boken kunde ha kortats ner med en 100 sidor i alla fall.
Jag var inte så pigg på att sätta min fot på en färja innan jag läste denna och nu ännu mindre. Vill gärna ha mer skräck av Mats Strandberg för det här kunde han verkligen.

Betyg: 4 av 5.

Böcker jag läst av Mats Strandberg:
Cirkeln
Eld
Nyckeln

14 kommentarer:

 1. Aha, Färjan. Jag tyckte att jag kände igen litet av handlingen, och inser nu att den gick som sommarföljetong i SvD förra året. Jag brukar inte gilla den typen av romaner, och man måste tvinga mig med våld om jag skall gå på en Finlandsfärja ;) Har kanske för många fördomar om både genren och folket på Finlandsfärjor. Så, jag läste aldrig följetongen, mer än något enstaka avsnitt på slutet, de två sista tror jag. Men jag kanske borde utmana mig själv och läsa den här boken, och se om mina fördomar kommer på skam. Blir rätt så nyfiken på personskildringarna faktiskt. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan verkligen tipsa om denna bok. Jag läser i vanliga fall inte denna genre men blev verkligen positivt överraskad.

   Radera
 2. Håller med! Man blir verkligen inte sugen på att åka färja efter att ha läst boken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur, jag är inte det minsta sugen, inte alls.

   Radera
 3. Vill också ha mer skräck av honom! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas verkligen han skriver mer skräck :)

   Radera
 4. rörigt kan bli jobbigt, åkte Finlandsfärja i höstas :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rörigt kan absolut bli för jobbigt men det var det verkligen inte här, väldigt tacksamt. Hoppas du hade det trevligt :)

   Radera
 5. Jag hade ju hoppats hinna med denna i vinter, men det ser inte speciellt lovande ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du hinner ta tag i den snart :)

   Radera
 6. Jag gillar inte skräck särskilt mycket, är så lättskrämd, haha. Men den här verkar så bra! Kanske ska ta och våga mig på den ändå ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, är så lättskrämd och gillar inte alls den genren egentligen, men den här boken kan jag verkligen rekommendera dig :)

   Radera
 7. Nyfiken på den här boken, för nu har jag läst så många som säger att de aldrig mer vill åka färja efter att ha läst romanen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan verkligen rekommendera den :) Jag har inte varit något fan av färjor innan den men efter att ha läst den känner jag tack men nej tack :)

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.