tisdag 17 februari 2015

Jane Eyre av Charlotte Brontë

Titel: Jane Eyre
Författare: Charlotte Brontë
Förlag: Bonnier Pocket
ISBN: 978-91-0011-466-4
Språk: Svenska
Antal sidor: 525
Finns hos: Adlibris / Bokus 

**********************************************************************************************************************
Handling: Jane Eyre, är Charlotte Brontës mest älskade och lästa roman. Skildringen av den unga flickan Janes svåra uppväxt, hennes tid på välgörenhetsskola, hennes ankomst till Thornfield Hall och mötet med den gåtfulle Mr Rochester och hans dunkla hemlighet är sedan länge en klassiker. 

Jane Eyre är historien om en föräldralös flicka som tack vare sin själv självständighet tar sig ur ett liv i förtryck till att bli en oberoende kvinna.
Hon växer upp bland hjärtlösa släktingar och går i en skola för fattiga. Senare blir Jane själv lärare på samma skola. Hon lämnar den när hon erbjuds ställningen som guvernant på Thornfield Hall, ett gods som liknar ett medeltida slott. Ägaren, mr Edward Rochester, blir hennes stora kärlek. Men så visar det sig att han har en hemlighet.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag har varit något familjär med denna historia om Jane Eyre. Jag har sett filmen där en av mina favoriter Michael Fassbender spelar Mr Rochester så jag hade lite koll på historien.

Jag har länge velat läsa boken då jag gillar att läsa klassiker emellanåt men jag har varit något avskräckt då jag inte gillade Svindlande höjer som Charlotte Brontës syster Emily Brontë skrev. Men jag är så glad att jag äntligen tog mig i kragen och läste Jane Eyre, för vilken underbar bok detta är. Jag läste den som ni ser på svenska trots att jag gillar att läsa på engelska, men denna översättning var riktigt bra.

Den är riktigt välskriven och vackert berättad. Trots att den är skriven för över 150 år sedan är det en bok och berättelse som håller även idag. Visst märker man på dialogerna att den har ett par hundra år på nacken och att det är gammalmodigt i sätter att tala det går inte att förneka men det är ingenting som stör läsningen tycker jag då dialogerna och texten flyter på.

Jane Eyre fängslar en från första början, jag gillade hur författaren valt att skriva den i jag form, det är Jane själv som talar till mig och det tilltalade mig verkligen. Jag gillade att läsa om Janes barndom och skolgång även när hon kom till Thornfield Hall. Dock tyckte jag att det blev lite segt och långdraget att läsa om hennes vistelse med St John och hans systrar, detta gjorde att jag tyckte att boken blev lite för lång men annars gillade jag den verkligen.  

Det är en fantastisk historia om en Jane som övervinner alla motgångar med huvudet högt. Hon är intelligent och självständig, står upp för sig själv, det kan inte ha varit så lätt och populärt på 1800-talet.
Brontë har ett målande och vackert språk, även miljöerna är fängslande och vackra.
 
En klassiker jag verkligen kan rekommendera. 

Betyg: 4 av 5.

6 kommentarer:

 1. Har både läst och sett filmen. Gillade den mycket, mer än Jane Austen faktiskt eftersom den kändes lite mera allvarlig och inte bara kretsade kring romantik. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillade verkligen filmen med men sen så gillar jag å andra sidan allt som Fassbender gör :) jag har bara läst Persuasion av Jane Austen och den gillade jag verkligen inte, alls. Men vet att de burkar bli jämförda ;) men Austen ska få sig en till chans iallafall. Men den här tyckte jag verkligen om.

   Radera
 2. Det här är en bok som jag skulle vilja hinna läsa under året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rekommenderar den verkligen, riktigt bra bok.

   Radera
 3. Vad kul att du också tyckte så mycket om den! Den är om möjligt ännu bättre på engelska, men jag håller med dig om att de lyckats bra med översättningen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev riktigt positivt överraskad av denna :) ångrar lite att jag inte läste den på engelska men denna översättning var riktigt bra :)

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.