fredag 19 december 2014

Hur vi firar jul.

I mitt svart på veckans jerka fick jag ett par frågor hur vi firar jul i Kroatien eftersom vi firar på juldagen. Jättekul att ni var ett par som är nyfikna och ville veta mera, så enligt önskemål tänkte jag beskriva lite hur vi firar jul.

Jag är född i Kroatien, men min familj flyttade till Sverige när jag var 5 år (vi flyttade innan det blev krig i forna Jugoslavien pga mina föräldrar blev erbjudna arbete här) och här i Stockholm har vi bott enda sen dess.


Vi är katoliker men är inte så jätte jätte religiösa i min familj men vi håller ändå på dessa traditioner.
Vi firar jul på juldagen, det är då vi äter all julmat. På julafton äter vi ingen kött, ingen fet, ingen ost, inget smör, inga bullar osv utan det är tänkt att man ska "fasta". Fastan innebär att vi får äta fisk och det är precis det vi gör hela dagen, tonfisk eller sardiner till frukost och till lunch/middag brukar min mamma steka fisk i alla dess sorter, hon gör även en fisksoppa, spenat och en rätt vi kallar bakalar (torkad torsk som hon gör i ordning på två sätt, hela huset doftar inte alls gott av detta kan jag tala om och jag vägrar äta det) sedan på kvällen brukar hon göra i ordning något som vi kallar ustipke som liten dessert, riktigt gott och funkar att göra när som egentligen. Nu köper inte vi så mycket julklappar men dem brukar vi öppna på julafton.
Kl 22:00 bär det av på midnattsmässa till den Katolska kyrkan på Medborgarplatsen, mina föräldrar föredrar att gå på den kroatiska då de alltid träffar lite vänner i kyrkan då.

Och så har vi juldagen då vi firar jul. Här samlas familjen och vi spenderar dagen med varandra, vi umgås, ser på film, spelar spel. I min familj äter vi inte riktigt ett traditionellt julbord utan mamma brukar tillaga kalkon, sarma (surkålsdolmar), soppa, hembakat bröd. Vill man gå på mässa igen kan man göra det men det är det ingen av oss som orkar med med tanke på att vi var kvällen innan.

Ska avsluta här så inte detta inlägg blir hur långt som helst :) proceduren är likadan på långfredag inget kött och nästan som på juldagen på påskdagen.

28 kommentarer:

 1. Tack för att du berättade, det är alltid så roligt att få lite insyn i andras traditioner :)

  SvaraRadera
 2. Åh, vad kul att ni håller fast vid eran traditioner. Min mamma har tagit efter svensk tradition men berättar då och då hur dom brukade göra. Dom firade också på juldagen. Min moster gör jätte goda fritule tror jag det heter, kan äta hur många som helst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men precis fritule kallar man dem med :) Så himla goda och de kan göras på olika sätt :)

   Radera
 3. Vad intressant att läsa om hur ni firar jul! :-)

  SvaraRadera
 4. det där med fisk eller karp håller mina polska vänner också på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja men precis i Polen är majoriteten katoliker och gör precis som vi

   Radera
 5. Min pappa åt aldrig kött på julafton, det var nog den enda katolska seden han höll på. Men efter midnatt, lagom till midnattsmässan, tog han sin skinkmacka :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha min pappa är likadan så fort vi är hemma från kyrkan är han på väg mot kylskåpet :)

   Radera
 6. Vad kul att du skrev lite mer om det. Så himla stor skillnad mot min egen julafton :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack :) gillar att mina föräldrar behöll traditionerna, samt att julafton är liiiite försvenskad ändå :)

   Radera
 7. Intressant att läsa om olika religoner! Hur som helst så hoppas jag att du får en bra jul! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det samma fina du. Hoppas du får vila upp dig från stress och måsten och att du får en jättefin jul. Stor kram

   Radera
 8. Vad intressant, tack för att du delade med dig! :)

  SvaraRadera
 9. tack för att du delar med dig av ert julfirande! ha en fin jul- och nyårshelg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Önskar dig med en fantastisk fin jul och ett fint nytt år :)

   Radera
 10. Spännande att få veta lite mer om ditt/ert julfirande. Ha en fin jul:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack :) och en riktigt fin jul till dig med :)

   Radera
 11. Så trevligt att få insyn i hur andra religioner firar under julhelgen. God Jul på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack :) Och en riktigt fin och härlig jul till dig med :)

   Radera
 12. Åh vad intressant att läsa och tur jag inte firar jul med er när jag inte är så förtjust i fisk ;) och det där med att fasta är verkligen inte min grej :P Fast man kanske borde prova bara därför! :)
  Hoppas du får en magisk jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt :) jag är inte så jätteförtjust i fisk jag heller men det finns en och annan som funkar :) Tack detsamma hoppas du får en underbar jul :)

   Radera
 13. Verkligen roligt att höra om era traditioner. Tänkte nog att ni var katoliker eftersom du nämnde att ni firar på juldagen, men ändå roligt att få veta hur det går till. I Sverige har ju mycket av det traditionella som är knutet till kyrkan fallit bort till förmån för nån slag knallröd köphysteri där enbart tomten står i fokus. Känns lite synd, ibland undrar man om ungarna hört talas om Jesus eller om det bara går ut på att håva in så mycket prylar och cash som möjligt... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack vad roligt :) Ja håller med dig, så tråkigt att det mest ska handla om köpstress och att köpa den ena dyra presenten efter den andra, så trist att se vart samhället är på väg. Vi köper nån liten grej till varandra i familjen men det är inget extravagant utan något som man kan behöva. Men den här köphetsen säger jag tack och nej till :)

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.