tisdag 24 juni 2014

Sankta psyko av Johan Theorin

Titel: Sankta psyko
Författare: Johan Theorin
Förlag: Månpocket
ISBN: 978-91-75030-74-6
Språk: Svenska
Antal sidor: 398
Finns hos: Adlibris / Bokus 

**********************************************************************************************************************
Handling: Johan Theorins romaner med Öland som fond har satt stora avtryck i svensk spänningslitteratur. Nu byter han tillfälligt spelplats och från ett vindpinat alvar tar han oss med till en mellanstor stad någonstans på västkusten.

Dit anländer Jan Hauger för att söka tjänst som förskolepedagog. Men Gläntan är inte riktigt som andra förskolor. Det ligger på andra sidan muren till Sankta Patricia - med öknamnet Sankta Psyko - ett säkerhetsklassat sjukhus där psykiskt störda våldsbrottslingar vårdas. Gläntan är Sankta Patricias egen förskola, där patienternas barn vistas för att under noggrann övervakning få träffa sina föräldrar. En av Jans uppgifter blir att eskortera barnen genom de underjordiska gångarna som förbinder förskolan med besöksrummet på kliniken.


Jan är en duktig pedagog, men han har också hemligheter. Han har inte avslöjat för någon vad som egentligen hände nio år tidigare, när lille William försvann från den förskola där han då arbetade. Han har inte heller berättat varför han var så angelägen om att få tjänsten på Sankta Patricia: att det har att göra med att Alice Rami, den egensinniga sångerskan som han varit besatt av sedan tonåren, är patient på sjukhuset . Är något av dagisbarnen hennes? Jan är förbjuden att fråga, men lockelsen att hitta en väg in till de slutna avdelningarna och möta Alice igen växer.

En natt när barnen sover djupt hämtar Jan nyckeln till källardörren, låser upp och börjar gå nedför trappan som leder in till Sankta Patricia.
 ~Goodreads.com~
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: För ett par år sedan läste jag Skumtimmen av Johan Theorin. Jag var inte så överförtjust i den boken. Denna har jag hört så mycket gott om så han fick en till chans. Den här levde verkligen upp till förväntningarna. Jag blev fast i stort sett från första sidan.

Kapitlen är oftast korta och slutar med en cliffhanger som gjorde att jag ville fortsätta läsa, så det blev svårt att lägga ifrån sig den. Detta var en spännande bok från början till slut helt enkelt även om jag tyckte att slutet kändes lite hafsigt.

Under hela boken hade jag en obehaglig känsla eftersom det i stor del handlade om barn som är utsatta för fara. Satt med en klump i magen och ville veta vad Jan hade gjort på sitt förra jobb samt vad han ville få ut av att arbeta på Gläntan. Theorin lyckades verkligen med att få en att känna en obehaglig känsla genom hela boken.

I verkliga livet är denna historia och miljö orealistisk och osannolik men i denna spänningsroman funkar det. Sankta Psyko tog några oväntade vändingar som jag inte kunde lista ut på förhand.

Jag gav först denna bok en 3:a på Goodreads men ångrade mig ett par dagar efter att den var utläst och den fick en 4:a för jag gillade den verkligen. 

Betyg: 4 av 5.

8 kommentarer:

 1. För mig var det tvärtom, jag gillar verkligen Ölandsserien men den här föll mig inte riktigt i smaken. Tur att inte alla tycker lika :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska nog prova en till bok i Ölandsserien, fastnade bara inte för den första men hoppas den andra är bättre :)

   Radera
 2. Jag tycker den var sådär. Det dumma var att jag förväntade mig nåt liknande som Öland böckerna och blev besviken. Måste nog läsa om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har hört att en del inte alls var så hypade över denna och jämförde den med Öland böckerna men tur att vi alla gillar olika :)

   Radera
 3. Denna tänkte jag läsa i sommar, hoppas jag kommer att gilla den bättre än hans senaste i Ölandskvartetten.

  SvaraRadera
 4. Jag gillar Ölands-böckerna som Theorin skrivit. Sankta psyko har ju lite annan handling, men den är också ruggigt bra. Har hört att Theorin skall skriva fantasy nu när Ölands-serien är slut. Få se om det stämmer och om det är så, skall jag absolut testa att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha fantasy det trodde jag inte om honom, vet inte varför. Även fast jag inte gillade den första boken i Ölandsserien ska jag nog försöka med en bok till i den serien.

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.