torsdag 22 maj 2014

E-böcker som rec-ex?

Det är ett par bokbloggar bla Nilma och Bella som har tagit upp detta med att det är fler och fler bokförlag som väljer att skicka recensionsexemplar i e-boksformat istället för fysiska böcker.
Samtidigt som jag förstår bokförlagen så känns det väldigt tråkigt att fler och fler väljer att skicka e-böcker istället. Jag förstår såklart att det blir en mycket lägre kostnad för dem att skicka e-böcker än vad fysiska böcker är men jag kan inte komma ifrån att det känns så himla trist att fler och fler väljer att göra det.

Jag personligen är inte super förtjust i e-böcker. Jag har en Ipad och jag har inget emot att läsa en och annan e-bok på den. Den är väldigt smidig att ha med om man ska på semester tex och kan ha den laddad med e-böcker så resväskan slipper bli tung av alla böcker man vill ha med sig. Jag älskar min Ipad, men huvudsyftet när jag fick den var inte att läsa e-böcker. Känslan av att hålla i en fysisk bok försvinner ju helt och hållet, jag vill bläddra i boken, känna på den och sedan se den i min bokhylla. Alla har heller inte någon läsplatta, att läsa på den lilla skärmen på en Iphone/smartphone är inte så väldigt bekvämt, och så har vi de som inte har någon Iphone utan får läsa på sin dator, det kan vara allt annat än skönt och bekvämt.

Jag har tagit emot ett par e-böcker som recensionsexemplar just för att jag så gärna vill läsa boken. Men jag har ett arbete där jag dagligen sitter vid en dator, jag vill vila ögonen från skärmar och datorer när jag är hemma.

Efter årsskiftet gick även ett av mina favorit förlag över till att skicka endast e-böcker, ja då kändes det väldigt tråkigt och lite besviken blev jag allt. Det förlaget skickade dock ett väldigt trevligt email till mig och förklarade deras nya policy, det uppskattade jag. Sedan har vi ett annat förlag som jag mailade ett trevligt email och frågade om en bok. Jag fick bara ett nytt email med en länk där jag kunde ladda ner e-boken. Inget svar på mitt email, utan endast ett mail med en länk. Det kändes lite sådär att få för att vara ärlig. Jag förstår att de inte har tiden att svara på alla förfrågningar och email som kommer, men något kort standardmall finns säker tiden till att skicka. Jag själv arbetar på hotell och vet hur viktigt det är med service, visst nu ska jag inte jämföra mitt 5-stjärniga hotell med min blogg men jag tycker att det är viktigt med service oavsett vad man håller på med. Även om man nu är en ”simpel” bokbloggare i deras ögon. Det är trots allt vi som gör reklam för boken/böckerna och det i slutändan måste väl vara värt all den reklam som de får. Den fysiska boken känns ändå som en liten belöning och "lön" om man vill. En e-bok kan jag låna från biblioteket om jag nu skulle vilja.

Jag är givetvis otroligt tacksam och glad för att förlagen skickar ut rec-ec överhuvudtaget men det går inte att inte säga att jag tycker att det är lite tråkigt att fler och fler går över till e-böcker.

Vad tycker ni? Hur går era tankar kring detta? Tar ni emot rec-ex i e-boksformat eller tackar ni nej?

9 kommentarer:

 1. Jag tycker också att det är tråkigt att det blir fler e-böcker. Jag har ingen läsplatta så jag får läsa på datorn eller i telefonen. Därför tar det betydligt längre tid för mig att läsa ut e-böckerna. Väljer hellre att läsa en fysisk bok först.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis det är tråkigt att fler och fler går över till e-böcker. Tror också att många då istället väljer att inte ta emot rec-ex då de föredrar fysisk bok samt att e-bok är "svårare" att läsa.

   Radera
 2. Jag tackar nej om jag inte verkligen vill läsa boken men e-böcker har ingen prioritering eller värde hos mig utan det är dom fysiska exemplaren som har det!

  SvaraRadera
 3. Tycker de är jobbigt med e-böcker och tackar oftast nej till det.

  SvaraRadera
 4. Om det gäller en bok som jag gärna vill läsa, men som jag kanske inte tror att jag vill äga sedan så tar jag emot e-bok. Annars är jag faktiskt ärligt talat hellre utan. När jag frågade om rec ex på Kings 22/11 1963 så blev jag erbjuden en e-bok och då tackade jag faktiskt nej. Jag menar, King är min favoritförfattare, hans böcker ska stå i min hylla. Inte ligga som en fil på min dator. Den jag hade kontakt med då var väldigt trevlig på alla sätt och vis, så ingen skugga över henne.

  Däremot har det hänt att det bara kommit ett mejl med en länk och det tycker nog jag också är lite väl "inte serviceminded". Faktum är att e-böcker är inget jag vill äga.

  SvaraRadera
 5. Jag har blandande känslor. Visst vill man få en fysisk bok som "lön" men samtidigt förstår jag att det kostar och så är det inte speciellt miljövänligt. Jag älskar att få bläddra i en bok och stoppa näsa i den menmen samtidigt så förstår man bokförlagen.

  SvaraRadera
 6. Älskar "riktiga" böcker. Men samtidigt är jag mest glad att jag får dem överhuvudtaget. Läser på min smartphone och det går ganska bra. Kanske att jag önskar mig en läsplatta i födelsedagspresent. Lite trist kanske att recexen är e-böcker. Men samtidigt okej tycker jag.

  SvaraRadera
 7. Jag tackar faktiskt nej. Jag har ingen enhet som jag kan läsa e-böcker på längre om man inte räknar med dator och mobil då vilket jag inte gör. Jag håller helt och fullt med dig om att man vill kunna vila ögonen från skärmen när man sitter så mycket vid den annars!

  SvaraRadera
 8. Jag saknar läsplatta/surfplatta och om jag ska läsa e-böcker måste jag då sitta vid datorn. Eftersom det mesta av min lästid sker på kollektivtrafiken och jag på grund av ryggproblem inte orkar släpa med mig datorn varenda dag, så hamnar ju e-böcker i botten på prioriteringen. Det är inte troligt att jag skulle klara av att hålla recensionsdatum och så vidare. Jag tackar därför nej i allmänhet.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.