lördag 26 oktober 2013

Den svarta dahlian av James Ellroy

Titel: Den svarta dahlian 
Författare: James Ellroy
Förlag: Bra Böcker
ISBN: 978-91-70022-88-3
Original titel: The black dahlia
Språk: Svenska
Antal sidor: 416
Finns hos: Adlibris / Bokus 

******************************************************************************************************************
Handling: Elizabeth Short lämnar Baltimorehotellet i Los Angeles på kvällen den 10 januari 1947. Hon promenerar bort i mörkret och försvinner. Fem dagar senare hittas hennes kropp på en ödetomt, tömd på både blod och organ och skuren i två delar. Dagstidningarna kallar henne Den svarta dahlian, och mordet på henne blir startskottet till den största människojakten i Kaliforniens historia. Två av poliserna som utreder mordet är Buck Bleichert och Lee Blanchard: kollegor och rivaler om samma kvinna. De blir bägge besatta av Den svarta dahlian och låter sig uppslukas av jakten på hennes mördare. Snart upptäcker de att polisavdelningen präglas av korruption och konspiration.

En noirklassiker där spåren leder in i de mörkaste gränderna i efterkrigsårens Hollywood och i det mänskliga psykets svartaste natt.

~Goodreads.com~
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Den här boken kan man säga verkligen är en hyllvärmare, den har stått oläst på min bokhylla jag vet inte hur många år, men nu har den äntligen blivit läst.

Det tog ett tag att komma in i denna bok då den inleds med en på tok för lång introduktion om Bucks och Lees första möte i boxningsringen innan de blir kollegor. Trots att jag tycker att ca 150 sidor är lite väl länge tills en bok tar fart och det lossnar för mig så tog den verkligen fart efter ca 150 sidor och blev intressant och det började hända saker. Det är en intressant berättelse som är löst baserad på en sann historia. Det är den första boken jag läser skriven av James Ellroy och jag kan absolut tänka mig att läsa fler.

Jag ska försöka se filmen med samma namn rätt så snart för jag har velat se den ett tag men inte velatse den innan jag läst boken.

Betyg: 3 av 5

2 kommentarer:

  1. Håller med 150 sidor är lite väl lång "inledning", men härligt att den tog fart sedan. Kan nog tönka mig attt läsa denna bok eller något annat av James Ellroy.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var lite väl lång inledning, det var verkligen på gränsen att jag skulle ge upp boken. Men glad att jag inte gjorde det utan fortsatte läsa den.

      Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.