torsdag 25 juli 2013

Recensionsexemplar: Hur funkar det?

Här om dagen fanns en kommentar i ett av mina inlägg som jag tänkte att jag skulle svara på i ett nytt inlägg.

Hej!

Jag bara undrade lite hur recensionsexemplar fungerar.
Hur kontaktar man förlagen om man är intresserad?
Kan du berätta lite mer hur det fungerar?
Får man behålla böckerna eller lämnas dem tillbaka?
Som sagt kan du berätta om det i lite mer detalj hur det fungerar?

Tack för en underbar blogg!:)

Först vill jag börja med att säga, tusen tack för den fina kommentaren i slutet :)

Då du inte lämnade någon email adress eller bloggadress tänkte jag att jag skulle svara i ett inlägg ifall du kommer tillbaka till bloggen och ifall det finns flera som undrar hur man går till väga när det kommer till recensionsexemplar. Får passa på att be om ursäkt ifall detta inlägg blir väldigt långt :)

När jag startade min bokblogg i januari i år hade jag ingen aning om att man som bokbloggare kunde få hem recensionsexemplar. Men efter att ha läst en del andra bloggar förstod jag snabbt att man kunde visst kunde det. Jag förstod även att det fanns några krav, så jag frågade inte efter några exemplar innan jag hade haft min blogg ett tag och kunde visa upp besöksstatistik.

Ett recensionsexemplar är en bok som man får från ett förlag, kostnadsfritt. Som bokbloggare är kravet att du givetvis läser och recenserar boken. Vissa förlag har även ett krav att man ska ha ett visst antal unika besökare på sin blogg. Boken/böckerna man får skickade till sig får man givetvis behålla, du behöver inte skicka tillbaka dem. Ja, förlagen är så snälla.

Jag frågar givetvis endast om böcker som jag är intresserad av. Skulle aldrig kunna tänka mig att fråga om en bok bara för att få den gratis eller fråga efter en bok som inte lockar mig alls. Jag köper väldigt mycket böcker så det är otroligt tacksamt att få hem en massa härliga böcker kostnadsfritt.

Många förlag eller för att vara exakt de flesta förlag som jag har varit i kontakt med skickar ut den fysiska boken. Och vissa skickar dem i pdf-format. Jag hade inga förväntningar på att få hem böcker då min blogg var så relativt ny några månader in på året. Men jag blev väldigt postivit överraskad av hur generösa många förlag är.

För att få tag i ett recensionsexemplar går du in på förlagets du är intresserad av hemsida. Där finns det oftast en flik som heter Press eller kontakt. Där brukar det oftast stå recensionsexemplar och en mailadress dit man kan maila och fråga. Ett tips är att skriva lite kort om din blogg och skicka med en länk till din blogg så att de på en gång kan gå in och titta på din blogg. Behöver inte alls vara något långdraget mail, ett kort trevlig mail helt enkelt.
De flesta förlag som jag har kontaktat och frågat har varit otroligt trevliga att ha att göra med och har skickat mig de böcker jag frågat efter. Och sedan finns det vissa som inte har svarat på mailet. Kanske inte alla som vill skicka exemplar, kanske har man inte tillräckligt med besökare, men det är inget att ta personligt. Ge inte upp, bara att fråga ett annat förlag :)

Vissa förlag som skickar böcker vill även att man mailar dem en länk när man har läst boken/böckerna och recenserat. Jag brukar dock maila dem ett tack och en länk även om de inte har bett om det.

Lycka till. Är det någon mer ni undrar kring detta eller det är något som jag har missat tveka inte att lämna en kommentar eller droppa ett email så svarar jag givetvis :)

11 kommentarer:

 1. Ungefär hur många läsare hade du när du fick ditt första exemplar?:)

  Älskar din blogg! Otroligt bra blogg, hittar massa nya böcker:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade nog ca 50-70 sidvisningar per dag om jag kommer ihåg rätt.

   Tack snälla, vad gulligt av dig :) Kul att du hittar en massa härliga nya böcker att läsa :)

   Radera
 2. När jag började be om recex blev jag förvånad över hur villiga alla var att skicka vad jag ville ha. Med 150 besökare i veckan (många fler sidvisningar) så var ju inte bloggen stor. Alla förlag utom piratförlaget och kalla kulor har genast skickat fysiska böcker, dessa två ville dock hålla sig till eböcker

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag vill starta en bokblogg, eller jag har gjort det, men jag tror att det kommer ta jättelång tid att få upp statistiken! Jag har tidigare haft en blogg tillsammans med några lärare i min förra skola (en bokblogg den också), men jag går ju tyvärr inte där längre. Har du nåra tips om hur jag ska sköta min blogg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emelie, jag fick inte riktigt till att svara på ditt Google konto, så jag hoppas att du ser denna kommentar här. Min blogg är min hobby, min bokblogg där jag tycker om att skriva om mitt största intresse. Jag kunde aldrig drömma om att jag skulle få den skaran besökare som återkommer till min blogg, jätteroligt. Mitt tips skulle vara att registrera din blogg på olika portaler, bokblogar.nu, bloggslista.se osv. När du skriver en recension pinga den hos Twingly. Ett big no no är att spamma andras bloggar med texten "läs min blogg", dessa typer av kommentarer uppskattas inte. Men det du däremot kan göra är att kommentera på inlägg hos de bloggar du läser, menar att du då ska kommentera om det som har med det inlägg att göra. På så sätt gör du folk medvetna om din blogg. Hoppas att dessa tips är lite på vägen iallafall och lycka till.

   Radera
 4. Jag använde dina råd, och idag fick jag meddelande om att jag ska få recensionsexemplar! Jag är så glad! Tack för ett bra inlägg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att det funkade :) Jätteroligt att det nu är recensionexemplar på väg, grattis :)

   Radera
 5. Hej! Jag har ingen blogg längre, men jag brukar alltid lägga upp bild och text om de böcker jag läst på mitt instagram -konto, min fråga är, tror du att det är tillräckligt för förlagen att vilja skicka ett recensionsex till mig? Nyligen hittat din blogg, men ska definitivt hålla koll på den verkar kanon :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jenny, tack för din kommentar, kul att du hittade hit :) Jag är osäker på hur de olika förlagen ställer sig till instagramkonto. Rent spontant skulle jag säga att varför inte. Hör av dig till de olika förlaget och kolla, skadar aldrig att fråga :) Lycka till.

   Radera
 6. Hej!

  Jag undrar bara om det här systemet bara gäller i Sverige? Kan alltså svenska bokförlag skicka böcker till en bokbloggare som bor i ett annat land? Och kan en bokbloggare som bor i ett visst land få recensionsex. i det landets bokförlag? Blev lite rörigt i slutet, men hoppas du förstår vad jag menar i alla fall :)

  Om du vill svara så maila mig på mi mail: gagasbocker65@gmail.com

  Tack för en fin blogg! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Jag vet faktiskt inte hur det funkar utanför Sverige. Men skulle inte kunna tänka mig att de svenska förlagen skickar böcker till andra länder, det skulle kosta på tok för mycket. Fler och fler förlag har även gått över till att skicka e-böcker som rec-ex istället för fysiska böcker. Hur det funkar i andra länder har jag tyvärr ingen aning om.
   Hoppas det blev liiiite klarare :)

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.