måndag 10 april 2017

TV-serie: Band of Brothers

Titel: Band of Brothers
Premiär: 9 september 200
Längd: ca 59 min per avsnitt
Antal avsnitt: 10 
Skådespelare: Damian Lewis, Scott Grimes, Ron Livingston, Donnie Wahlberg, Matthew Leitch, Michael Cudlitz, Rick Gomez, James Madio, Ross McCall, Matthew Settle, Neal McDonough
Genre: Action | Drama | History
Betyg på IMDb: 9,5

Handling: "Band of Brothers baserar sig på Stephen E. Ambroses bestseller, och berättar historien om Easy Company, det 506:e regementet vid det 101:a luftburna divisionen av USA:s armé. 
Historien tar sin början vid deras träning i Georgia 1942, och följer dem ändra fram till Dagen D och Nazi-Tysklands fall.
Band of Brothers är en sann historia som baserar sig på mängder av intervjuer med överlevande, såväl som journaler och brev från soldaterna. Band of Brothers är en historia om en division som tog 150% förluster och vars soldaters liv blev till legender:"

Kommentarer: Jag hade hört mycket gott om denna prisbelönta mini serie och velat se den i flera år men inte riktigt kommit till skott förrän nu. Bakom serien står Steven Spielberg och Tom Hanks som tillsammans arbetade i Saving Private Ryan. 

Band of Brothers är baserad på författaren Stephen E. Ambroses bestseller med samma namn. Den berättar historien om Easy Comapny, det 506:e regementet vid den 101:a luftburna divisionen i USA:s armé. Historien tar sin början vid soldaternas träning i Georgia 1942 och följer dem genom Europa vid Dagen D och Nazisternas fall 1945. Vi följer dem bland när de landar i fiendeland, vi följer dem genom vinter, sommar, strid och även korta stunder för vila och avslappning. Varje avsnitt inleds med några av dessa verkliga överlevande veteraner som berättar och blickar tillbaka. I sista avsnittet får vi veta vilka de är, vilka skådespelarna gestaltar. 

Det går helt enkelt inte att inte gripas av denna miniserie. Det här är en mycket bra serie, så det är inte så konstigt att den har så högt betyg på IMDb. I stort sett håller alla avsnitt mästerklass. Många älskar den och menar att det är en av de bästa serier som någonsin gjort. Och sedan finns det de som tycker att den är för långsam och tråkig. Visst kan jag hålla med att det blir lite för långdraget emellanåt med alla stridscener men det är ju det den handlar om och det är inte en serie som ska gå snabbt. Det är meningen att vi ska komma karaktärerna nära. Stridsscenerna är otroligt realistiska, verklighetstrogna och otäcka. Scenerna i koncentrationslägret fullkomligt krossade mitt hjärta. Det är samtidigt en serie med oerhört vackra miljöer och foto. 

I början upplevde var det väldigt svårt att hålla reda på alla namn och karaktärer i serien. Det känns inte som att man vet vilka alla är eftersom alla ser likadana ut i uniform och hjälm. Det var väl inte förrän i avsnitt 6-7 som jag började hänga med i vem som var vem och vilka ansikten som passade in på vilken karaktär. Och när jag precis lärt mig det så går han såklart och dör. 

Skådespelarna levererar verkligen, alla gör riktigt bra ifrån sig. Merparten av dem är mer eller mindre okända när denna serie spelades in men nu är många av dem etablerade kända skådespelare, man känner igen många av dem. Många av dem fick sin början i Hollywood med just Band of Brother. Min favorit Michael Fassbender har en mindre roll i serien. Tom Hardy inledde sin karriär här. Andra kända ansikten är Colin Hanks, James McAvoy, Mark Wahlberg, David och Damian Lewis. Jag tror att serien blev så bra som den blev är att den då inte hade så kända skådespelare i rollerna. 

Det här är verkligen en serie att rekommendera. Mycket verklighetstrogen, med bra skådespelarinsatser, helt enkelt en bra serie. 

4 kommentarer:

 1. Denna kände jag inte till, tack för tipset! :)

  SvaraRadera
 2. Rekommenderas verkligen :) Finns på HBO Nordic om du har det :)

  SvaraRadera
 3. Vi har precis plöjt igenom hela serien, den var ju så bra! Jag skulle faktiskt kunna tänka mig att se den igen, särskilt som jag också hade svårt att komma ihåg vem som var vem i början.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så himla bra :) Jag tror absolut att detta är en serie man kan se om flera gånger just för att upptäcka något nytt som man missade första gången.

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.