tisdag 10 januari 2017

Sjuka själar av Kristina Ohlsson

Titel: Sjuka själar
Författare: Kristina Ohlsson
Förlag: Pocketförlaget
ISBN: 978-91-7579-200-2
Språk: Svenska
Antal sidor: 381
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: Först sattes träd i brand. Sedan öppnades portarna till helvetet. 

Lukas försvinner några dagar innan han ska ta studenten. Tre veckor senare hittas han medvetslös med stora skador. Ingen förstår vad som hänt honom. Inte ens han själv. Det enda han och alla andra vet är att ytterligare två personer försvinner på samma sätt. Men Lukas är den enda som har kommit tillbaka. 

Tio år senare återvänder han till sitt föräldrahem, plågad av ovissheten om vem som en gång förstörde hans liv. På andra sidan gatan bor en man som aldrig förlikat sig med att han inte fick veta vad som hände hans dotter Fanny. Och som tror att Lukas har svaret. 

Samtidigt flyttar Anna och David in i den gamla prästgården. Här ska de börja sitt nya liv. Men huset väcker stark oro hos Anna. När hon senare hittar ett järnkors nedgrävt i trädgården förstår hon att det finns någon som vill dem illa. Riktigt illa. Anna försöker vettskrämd rädda både sig själv och David. Men är det redan för sent?
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Kristina Ohlsson är en av mina absoluta favoritförfattare när det gäller deckare. Skräckböcker är inte riktigt min grej, jag har läst två Stephen King böcker det är så långt jag har sträckt mig. Sjuka själar beskrivs och klassas som en skräckroman. Trots att jag inte är någon skräckfantast ville jag läsa den här boken eftersom det är Kristina Ohlsson som har skrivit den och jag slukar den.

För att gå tillbaka till detta med att den här boken klassas som en skräckroman. Det skulle jag inte kalla den utan mer en deckare med inslag av en spänningsroman och psykologisk thriller, det är långt ifrån skräck. Att skriva skräck är säkert inte lätt, det ska ju vara skumma karaktärer (visst en och annan är skum i den här boken), det ska vara kusliga miljöer och man ska bli rädd. Jag kände ett obehag ibland men vidare rädd blev jag inte.

Precis som med sina deckare fångar Kristina Ohlsson mig från första sidan och håller mig i sitt grepp tills sista sidan. Och som alla hennes andra böcker är det otroligt välskrivet, bra och spännande trots avsaknaden av skräck. Kristina Ohlsson är även otroligt skicklig på att bygga upp karaktärer. Jag kan inte direkt säga att jag gillar någon av karaktärerna särskilt mycket, men på något sätt kan jag förstå mig på ett par av dem ja de som inte är helt vrickade. De känns levande, speciellt Gunnar som har förlorat sin dotter Fanny, jag kan känna hans smärta och sorg. Som jag nu nämnt ett par gånger är detta ingen skräckroman utan i den här boken är det människorna som är skrämmande. Och det är faktiskt otäckare än något övernaturligt.

Kristina Ohlsson kan verkligen bygga upp en stämning och lyckas hålla mig intresserad hela vägen och vad som egentligen hade hänt de försvunna personerna. Jag blev både överraskad av slutet men ändå inte. Hade önskat ett annat slut, det slut som var nu drog ner på läsupplevelsen lite. Men detta är en bok jag varmt rekommenderar och jag ser fram emot fler böcker av författaren.

Betyg: 4 av 5.

Böcker jag läst av Kristina Ohlsson:
Askungar
Tusenskönor
Änglavakter
Paradisoffer
Davidsstjärnor
Lotus blues
Mios blues

8 kommentarer:

 1. Jag får nog se till att läsa denna snart, den har väntat länge nu.

  SvaraRadera
 2. För mig blev denna boken extra otäckt eftersom jag bott i Kristianstad där boken utspelar sig. Jag känner till de gator som nämns och högskolan som finns med. Det otäcka låg i att jag kunde så platserna så tydligt eftersom jag sett dom i verkligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förstår jag verkligen att det blir när man känner igen alla gator, skolan, ställen osv. Det blir liksom mer verkligt på något sätt.

   Radera
 3. Det där var den första boken jag läst av Kristina Ohlsson, men vilken av hennes andra böcker skulle du rekommendera mig att läsa? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh hon skriver helt underbara böcker :) läs hennes serie om Fredrika Bergman, i ordningen är de: Askungar, Tusenskönor, Änglavakter, Paradisoffer och Davidsstjärnor. Även Lotus blues och Mios blues är riktigt bra böcker.

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.