fredag 12 augusti 2016

22/11 1963 av Stephen King

Titel: 22/11 1963
Författare: Stephen King
Förlag: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0013-412-9
Original titel: 11/22/63
Språk: Svenska
Antal sidor: 795
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: Engelskaläraren Jake Epping får ett märkligt uppdrag. En döende vän har hittat en port till det förflutna på lagret till sin servering. Kliver man ut på andra sidan är klockan 11.58 den nionde september 1958. Varje gång. 

Det uppdrag Jake får består i att förhindra mordet på Kennedy, eftersom vännen har härlett nästan allt ont som drabbats världen till just den händelsen. Efter en "provtur" accepterar Jake. Men han har en egen plan också: att förhindra en familjetragedi som förstört livet för en av hans vuxenelever. När det är gjort ska han långsamt söka sig till Dallas och vara på rätt plats vid exakt rätt tillfälle den tjugoandra november 1963. 

Men det är som om själva tillvaron bjuder motstånd även mot de minsta förändringar, och lägger oväntat många hinder i vägen. Kommer han att hinna fram i tid? Eller måste han återvända till lagret i vår egen tid, kliva ut i 1958 och leva ytterligare fem år i väntan på att fullgöra sin uppgift? Och vad händer med vår egen tid om Jake lyckas - blir den vad den döende vännen drömt om? 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Det här är min andra bok skriven av Stephen King. Jag har ju ett par att läsa om man säger med tanke på hur många böcker som han har släppt. Eftersom jag endast läst två böcker av denna författare har jag inte så mycket att jämföra med på hans tidigare verk.

Man skulle kunna säga att jag lite mer än en vecka har ätit, sovit och andats 22/11 1963. Det är verkligen en tegelsten, lite jobbig att hålla i om man säger.

Vad jag har förstått genom att läsa andra recensioner om Stephen Kings böcker är att hans styrka är att beskriva det vardagliga. Och jag är beredd att hålla med. Det märks verkligen att han har lagt ner mycket tid på research. Och det är framförallt otroligt välskrivet. Det känns verkligen som att kliva in i femtiotalets USA och jag kan nästan känna precis hur en root beer ska smaka. Tidsresorna är realistiskt och levande skildrat även om jag inte är med i alla svängar vad gäller just tidsresorna. Jag tror att King vill förmedla med denna bok är att man inte kan ändra det förflutna utan att det får konsekvenser.

Boken är otroligt detaljrik, för detaljrik om ni frågar mig. Det blir bitvis segt och det är lite väl mycket detaljerat, detta skapar att jag tycker att det blir lite väl långrandigt ibland. King borde ha redigerat mer och styrkt en hel del, boken hade kunnat kortats av med en 300 sidor.

Betyg: 4 av 5.

Böcker jag läst av Stephen King:
Carrie

6 kommentarer:

 1. Har denna i bokhyllan, men har inte läst den än. Tror att det är en bok som jag skulle tycka om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är verkligen värd att läsa. Hoppas du kommer gilla den när det är dags att läsa den :)

   Radera
 2. Maken har denna stående i bokhyllan. Vet ej om jag skall ge mig på den eller ej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut värd att läsa men man bör nog vara på humör.

   Radera
 3. Jag tyckte den blev lite seg i mitten, där egentligen ingenting hände utan han bara väntade. Det hade kunnat kortats ner betydligt. Och root beer... jag kände mig tvungen att smaka på det en gång för några år sedan och det gör jag aldrig om igen. Det var rent äckligt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja där i mitten var det riktigt segt, hände liksom inget. Haha känner mig då nog inte så sugen på att testa det ;)

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.