måndag 28 mars 2016

VIP-rummet av Jens Lapidus

Titel: VIP-rummet
Författare: Jens Lapidus
Förlag: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4622-545-4
Språk: Svenska
Antal sidor: 462
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: Gangstern som bytte sida.
Nadjan kallad Nalle kallad Teddy muckat efter åtta år i fängelse. Han har bestämt sig för att inte trilla dit igen, han är färdig med brott. Men han har inte en spänn på fickan, Arbetsförmedlingen är ett skämt och han är tvungen att bo hos sin syster. Det är inte bra för någon av dem. Läget blir akut när en gammal bekant, en indrivare, hör av sig och vill ha trehundratusen inom en vecka. 

Teddy får ett erbjudande om att spåra ett kidnappningsoffer. Föräldrarna vågar inte gå till polisen utan har vänt sig till sin jurist. Det är en fin advokatfirma och upplägget verkar nästan lagligt, men Teddy har ju lovat sig själv att hålla sig en bra bit bakom gränsen den här gången. Till slut tackar han ändå ja, och tillsammans med en av byråns påläggskalvar, den överkapabla Emelie Jansson, börjar han arbetet med att ta reda på vem som kidnappat Philip: affärsman och brat, men en meritförteckning som blir smutsigare och smutsigare ju djupare de gräver. 

Emelie vill göra karriär och Teddy vill bli av med sina skulder. Hon har valts för att hon är duglig och snabb, han har valts för att...ja, varför? Byråns chef vet något om Teddy och dennes historia som ingen annan verkar känna till. 

Tillsammans utgör Teddy och Emelie ett nästan parodiskt omaka par, men de jobbar effektivt ihop. Och det är verkligen bråttom: kidnapparnas tålamod rinner ut som sanden i ett timglas. 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag har läst Jens Lapidus böcker, Snabba cash, Aldrig fucka upp osv. Jag har gillat dem men det som har stört mig med dem har varit språket som de var skrivna på. Språket var väldigt speciellt, jag ska ge ett exempel: Han går. Han tänker. Ser. Osv osv. Jag hade svårt för det språket, det var lite jobbigt att läsa. Men jag var ändå nyfiken på VIP-rummet, när jag läste om handlingen verkade det som en bra bok. Tur att jag köpte den och läste den. Språket är inte som i de övriga böckerna, det uppskattade jag verkligen och det var lättare att ta till sig den och lättare att sig igenom den.

Jag tyckte mycket bättre om VIP-rummet, första boken i en ny serie. Verkligen mycket bättre än vad jag hade förväntat mig. Det var ett högt tempo och spännande rakt igenom. Jag fastande i stort sett direkt, det hände hela tiden saker som förde handlingen framåt. Visst tyckte jag att de sista kapitlen var lite trögare att läsa.

Det märks också att Lapidus har växt som författare tycker jag. Emelie och Teddy är ett omaka par med sina bakgrunder men ändå väldigt intressanta. Emelie retade upp mig ett antal gånger med sin översittarattityd mot Teddy. Jag läser gärna mer om dem båda i nästa bok.

Att Lapidus är insatt hur rättssystemet funkar märks klart och tyligt genom sitt arbete som advokat. Det kommer honom väl till pass. Jag tyckte att det blev lite för mycket med alla juridiska förklädningar, det hade kunnat bantas ner något. Men annars är detta verkligen en bok som jag gillade och ser fram emot att läsa mer av honom.

Betyg: 4 av 5.

4 kommentarer:

  1. Åh, så han har skrivit på "vanlig" svenska i den nya serien? Jag hade inte jätteproblem, efter ett tag, med språket i de andra böckerna, men jag föredrar ju hela meningar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här är "vanlig" svenska och det uppskattade jag faktiskt mycket mer än de andra böckerna. Det andra störde min läsning något :)

      Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.