lördag 5 mars 2016

Katedralen vid havet av Ildelfonso Falcones

Titel: Katedralen vid havet
Författare: Ildelfonso Falcones
Förlag: Bazar förlag
ISBN: 978-91-7028-182-2
Original titel: La catedral del mar
Språk: Svenska
Antal sidor: 666
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: 1300-talets Barcelona är en stad i förändring. Pesten skördar offer, kriget närmar sig och inkvisitionens straff väntar alla kättare. Samtidigt pågår byggandet av folkets katedral: Santa Maria.

Den unge Arnau Estanyol växer upp i staden och vi följer honom från hans lekar kring katedralens bygge och på hans flykt från ett liv i fattigdom till samhällets högsta topp när han drygt femtio år senare som rik man är med och inviger katedralen. 

Katedralen vid havet är ett fantastiskt porträtt av 1300-talets Barcelona och Katalonien. Historiska fakta i kombination med sociala intriger, konspirationer och kärleksöden gör detta till en bokupplevelse för alla. 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Den här boken har jag velat läsa en längre tid nu, och jag är glad att jag äntligen har gjort det. Jag blev riktigt fascinerad av att läsa Katedralen vid havet. Berättelsen om Arnaus liv är skriven på ett fantastisk sätt, det går helt enkelt inte att inte ryckas med i hans livsöde. Beskrivningar av Barcelona under den här tiden var riktigt intressant. Jag har alltid velat besöka Barcelona och nu mer än någonsin, vill verkligen besöka Santa Maria del Mar. Riktigt intressant att läsa om ett medeltida Barcelona, jag fick samtidigt en lektion i historia och en fin läsupplevelse. Det kändes som att jag var på plats där i folkmyllret. Barcelona är lika mycket huvudkaraktär som Arnau.

Trots bokens tjocklek hade jag svårt att slita mig ifrån den. Intressant läsning då mycket är hämtat från verkliga händelser under 1300-talets Spanien. Jag blev riktigt frustrerad över att läsa hur kvinnorna behandlades under denna tid. Det är helt enkelt en gripande och lärorik bok.

Jag har inga problem med att läsa tjocka böcker men den här måste jag ändå säga var onödigt lång. Det blev för många och för utdragna beskrivningar av bl.a. katedralsbygget. Jag hade klarat mig utan de långa beskrivningarna, de var för många och för långa. Hade man skalat av detta en aning hade boken kunnat kortats ner en 150-200 sidor. Men har man tålamodet att läsa allt detta är Katedralen vid havet en absolut läsvärd bok.

Betyg: 4 av 5.

8 kommentarer:

 1. Jag älskar alla Falcones böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillade verkligen den här så vill verkligen läsa mer av honom.

   Radera
 2. Den här har jag tänkt läsa många gånger. Få se när det blir!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen värd att ta sig igenom.

   Radera
 3. Gillade denna bok när jag läste den för många år sen. Och precis som du blev jag sugen på att besöka Barcelona efter att ha läst den och Vindens skugga av Carlos Ruis Zafón. Ett tips till om du inte har läst något av honom heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste verkligen besöka Barcelona snart :) Åh Vindens skugga är min absoluta favoritbok, älskar den så himla mycket och älskar Carlos Ruiz Zafóns böcker så himla mycket :)

   Radera
 4. Tyckte också mycket om den, men den kunde ha varit kortare ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur kunde den ha varit kortare. Han kunde ha skippat så mycket om själva bygget och de ingående förklaringarna men annars så var det en bra bok :)

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.