tisdag 15 mars 2016

Det som inte dödar oss av David Lagercrantz

Titel: Det som inte dödar oss
Författare: David Lagercrantz
Förlag: Norstedts
ISBN: 978-91-1306-073-6
Serie: Millennium #4
Språk: Svenska
Antal sidor: 508
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: Tidskriften Millennium har fått nya ägare. Elaka tungor hävdar att tiden har sprungit ifrån Mikael Blomkvist och han funderar på om han borde göra något annat.

Lisbeth Salander är rastlös. Hon medverkar i en hackerattack till synes utan någon särskild anledning. Hon tar risker hon vanligtvis är noga med att undvika. Det är inte likt henne.

En sen natt ringer professor Frans Balder, en ledande auktoritet inom AI-forskning, till Blomkvist. Balder säger sig sitta på världsavgörande information om amerikanska underrättelsetjänsten. Han har dessutom haft kontakt med en ung kvinnlig superhacker, som bär vissa likheter med en person Blomkvist känner väl.

Mikael Blomkvist börjar hoppas på det scoop som både han och Millennium behöver. Lisbeth Salander har som vanligt sin alldeles egen agenda. I Det som inte dödar oss fortsätter berättelsen. Det har blivit dags för deras vägar att korsas. Ännu en gång.
 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: När det blev bestämt att David Lagercrantz skulle skriva en fortsättning på Stieg Larssons fantastiska Milleniumtrilogi var jag väldigt skeptiskt till att läsa uppföljaren. Mycket kritik har han fått. Jag har givetvis läst hans bok om Zlatan, jag älskar Zlatan. Den boken tyckte jag väldigt mycket om. Det som inte dödar mig var jag som sagt skeptiskt till då jag kände att jag inte riktigt kände att det var ok att fortsätta på Stiegs författarskap. Ibland ska man helt enkelt låta det som är avslutat förbli avslutat. Men nu har jag ändå läst denna omdiskuterade bok, nyfikenheten tog helt enkelt över.

Det går ju inte att inte låta bli att jämföra detta med Larssons böcker, hur mycket jag än försöker att inte göra det så går det helt enkelt inte. Jag tyckte att det var en riktigt seg inledning började inte gripa tag i mig förrän efter ett par hundra sidor måste jag säga och det var då det blev spännande stundtals. Det var allt för många detaljerade prat om teknik, jag blev lite uttråkad av detta. Ibland flöt läsningen på och sen i nästa stund blev det segt igen.

Jag har lite blandade känslor för den här boken, å ena sidan tycker jag att det är en hyfsad deckare. David Lagercrantz har gjort sin läxa och det känns som att han har skrivit på ett sätt där han haft stor respekt för Larssons tidigare böcker och hans karaktärer. Och sen å andra sidan fångas jag inte lika mycket som jag tidigare gjort av Milleniumtrilogin.

Lisbeth Salander är såklart favoriten i den här serien, i den här boken tycker jag att hon får på tok för lite utrymme, känns nästan som att hon är en bikaraktär. Jag hade gärna velat att det handlade mer om henne och den autistiske pojken August som hon räddar.
Mikael Blomqvist känns så platt och grå i denna bok, det är inte den Blomqvist jag lärt känna.    

Slutet lämnar med en del frågetecken, så det är inte omöjligt att det kommer en uppföljare.

Betyg: 2 av 5.

4 kommentarer:

 1. Har inte läst och tror faktiskt inte jag kommer läsa heller, känner inget sug men det är nog bra det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kunde inte stå emot längre helt enkelt. Men kommer det uppföljare kommer den/de nog inte bli lästa.

   Radera
 2. Vilken fin blogg du har! Jag har precis startat min egen bokblogg. Jag skulle bli jätteglad om du ville kika in där och säga vad du tycker :)

  https://bokhyllningar.wordpress.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla :) Vad kul att du tycker det :) Välkommen till denna underbara bokblogg värld :) alla är helt fantastiska :) jag ska kika in och titta :)

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.