måndag 4 januari 2016

TV-serie: Downton Abbey - Säsong 1

Titel: Downton Abbey, Säsong 1
Premiär: 26 sep 2010
Längd: ca 55 min per avsnitt
Skådespelare: Bla. Hugh Bonnneville, Maggie Smith, Jim Carter, Michelle Dockery, Elizabeth McGovern, Dan Stevens 
Genre: Drama | Romance
Betyg på IMDb: 8,7
Länk till IMDb

Handling: När den osänkbara Titanic går i djupet 1912 drabbas många människor. På godset Downton Abbey får olyckan oanade konsekvenser, när det visar sig att två av släkten Granthams huvudarvingar omkommit. Lär känna familjen Crawley och deras tjänstefolk.   

Kommentarer: Jag har varit sugen på att se denna serie så länge men det har inte blivit av, men nu så. Downton Abbey är helt enkelt fenomenal, fenomenal. När vi först träffar familjen Grantham och deras tjänstefolk är året 1912. Arvingen till godset Downton Abbey omkommer på Titanic och enligt Englands arvrättliga lagar kan inte någon av Lord Granthams tre döttrar ärva utan det måste vara en manlig ättling. Familjen Granthams problem skulle kunna lösas genom att äldsta dottern Lady Mary gifter sig med Lord Granthams kusin Matthew som nu står på tur att ärva godset istället.

Huvudstoryn handlar om Lord Grantham och hans familj men de handlar precis lika mycket om livet nere i tjänstefolkets inkvartering, det pågår minst lika mycket intriger där nere. Downton Abbey är full av intriger från första till sista avsnittet. Den skildrar början på 1900-talet på ett realistiskt sätt med fantastiska miljöer. Det märks att det är en påkostad serie redan från första början allt från miljöerna, möblerna, kläderna. 

Trots att vi har att göra med ett stort antal skådespelare så blir det aldrig rörigt. Skådespelarna är av riktigt hög klass, varenda en av dem är fantastisk. Hugh Bonneville är fantastisk som Lord Grantham. I varje scen han är med i utstrålar han pondus, elegans och klass. En annan favorit är Maggie Smith som spelar ärkehertiginnan Violet. För sin roll i denna serie borde hon ha fått vartenda pris som går att vinna, för hon är enastående och levererar den ena underbara onlinern efter den andra. Jag bara väntar med spänning på vad hennes nästa replik blir när hon dyker upp i bild, oftast slutar det med ett gapskratt. 

Det är inte en serie som går i högt tempo men det gör absolut ingenting för det ska inte en sån här serie göra heller. Varje gång jag ska sätta mig ner och se ett avsnitt får jag lust att plocka fram finservisen att dricka te ur och sätta på mig min stora fina hatt, om jag hade haft en fin teservis att dricka te ur och om jag haft en stor fin hatt.

9 kommentarer:

 1. Blir alltid så glad när någon hittat till Downton Abbey, ÄLSKAR verkligen den serien, så sjukt himla bra <333

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen en underbar serie :) Jag ska börja på säsong 3 nu :)

   Radera
 2. Jag har sträckkollat på första säsongen under julen, och jag kan inte få nog av serien. Den är suverän på alla plan. Min favorit är också Violet, skrattar jämnt då hennes miner och åsikter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har med sträckkollat säsong 1 och 2 nu under julledigheten, så underbar serie så glad att jag började kolla på den äntligen :) Haha jag avgudar den där Violet, så himla skön karaktär.

   Radera
 3. Jag har nyligen upptäckt serien och sträckkollade på första säsongen under julen. Kan inte få nog av den.

  Min favorit är också Violet. Skrattar ofta åt hennes miner och åsikter. En härlig karaktär!

  SvaraRadera
 4. Maggie Smith är i en klass för sig! Är oerhört svårt att inte tycka om henne! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är verkligen en klass för sig. Skrattar högt så många gånger åt hennes grejer hon säger :)

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.