onsdag 20 januari 2016

Ensam på Mars av Andy Weir

Titel: Ensam på Mars
Författare: Andy Weir
Förlag: Bookmark Förlag
ISBN: 978-91-8744-110-3   
Original titel: The Martian
Språk: Svenska
Antal sidor: 448
Finns hos: Adlibris / Bokus 

************************************************************************************************************************************
Handling: Efter en misslyckad rymdexpedition lämnas Mark Watney ensam kvar på Mars. Hans besättning är övertygad om att han är död, men Mark Watney lever - i alla fall för tillfället.

Utan möjlighet att kunna kommunicera sin belägenhet med jorden inser han snart att han måste utnyttja alla sina kunskaper för att överleva. Utrustad med en stor portion skarpsinne, och en ännu större dos humor, ger sig Mark Watney i kast med att utmana den röda planetens ogästvänliga miljö med målet att en dag kunna återvända hem. 
~Goodreads.com~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Det känns som att ingen kan ha undgått att höra talas om denna bok. Själv blev jag så väldigt nyfiken på Ensam på Mars då jag sett så många positiva recensioner och kommentarer på olika bloggar. Jag har inte läst så många science-fiction böcker tror jag så jag visste inte riktigt vad jag väntade mig när jag började på denna bok och jag vet väl inte heller vad jag hade för förväntningar. Låt mig säga att jag blev väldigt positivt överraskad, åh så underbar bok. Den är precis så bra som alla säger att den är.

När jag hade kommit något kapitel in i boken funderade jag mycket på hur författaren skulle kunna väva ihop detta till en spännande och underbar berättelse, jag menad han är helt och håller ensam på Mars. Ja ni hör ju själva. Men det gick alldeles utmärkt.

Mark är lätt att tycka om och jag faller pladask för honom, jag vill känna Mark på riktigt. Jag själv skulle få fullkomlig panik och bli totalt handlingsförlamad om jag hade hamnat i hans situation. Men trots att det borde vara helt omöjligt att överleva på Mars lyckas Mark ständigt förbättra sin situation och måste vara den mest kreativa och smarta människan som någonsin existerat och väldigt envis. Det går inte att inte imponeras av hans intelligens och uppfinningsrikedom. Han är otroligt påhittig för att vara helt ensam på en planet, han var väldigt full av liv och väldigt positiv trots sin situation. Det som överraskade mig mest med honom var att han och boken överlag var så underhållande och humoristisk. Det var flera gånger som han fick mig att skratta högt, otroligt charmig kille med en stor portion humor och ironi.
Jag var lite orolig i början att jag skulle tröttna på att bara läsa ur Marks perspektiv men till min förtjusning introduceras ett antal fler karaktärer.

Jag blev även lite orolig att jag skulle tröttna på alla tekniska termer om matematik, uträkningar, kemi, botanik, fysik osv men jag slukar allt och det kompletterar boken väldigt bra, berättelsen blir mer verklig och författare får tom det att bli spännande och så att tom jag fattar.
Jag fascineras över författarens kunskap och är väldigt imponerad av honom, det måste ha tagit väldigt mycket forskning och research för att skriva den här boken. Hatten av åt Andy Weir.

Det här är en bok som jag rekommenderar alla att läsa och jag kommer att rekommendera den till varenda människa jag känner. Det har ju inte heller undgått någon att boken haft biopremiär med Matt Damon i huvudrollen som Mark. Det är en film jag ska se så snart som möjligt. Med andra ord är Ensam på Mars är en helt fantastisk bok. Jag hade verkligen inte förväntat mig att jag skulle tycka om den så mycket som jag gjorde.

Betyg: 5 av 5.

19 kommentarer:

 1. Den hamnade bland mina top tio 2015. En superbra bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så glad att jag läste den. Den kommer absolut att hamna bland top 10 detta år.

   Radera
 2. Kul att du gillade den, jag började på den igår. Hoppas på en lika positiv läsning som du fick.

  SvaraRadera
 3. Jag blev också förälskad i den, och även filmen var bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbar bok :) Filmen ska jag se till att se snarast.

   Radera
 4. Vad roligt att Mark lyckades charma dig också :) Jag håller på och längtar mig fördärvad efter filmen, som jag naturligtvis har förbokat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han lyckades verkligen charma fötterna av mig :) vill verkligen se filmen :)

   Radera
 5. Åh, den här skulle jag gärna läsa!

  SvaraRadera
 6. Jag är halvvägs in i denna som ljudbok. Gillar också mycket!

  SvaraRadera
 7. Oerhört lockad att läsa denna, ännu mer efter din positiva recension förstås! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, det är en fantastisk bok :)

   Radera
 8. Njaa den var okey men inte riktigt min typ av bok.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.