tisdag 28 juli 2015

Hur gör ni...?


Hur gör ni om ni börjat läsa en bok som ni inte alls gillar eller känner för att fortsätta läsa? Hur långt in i boken läser ni innan ni ger upp på den? Jag hade svårt förut för att lägga ner en bok även om den inte föll mig i smaken, jag fortsatte läsa den även om det tog mig längre tid att läsa ut den. Men jag har blivit mycket bättre nu på att lägga ifrån mig en bok om jag inte gillar den. Det finns så mycket böcker jag vill läsa så då är det bättre att läsa sådan som jag gillar.

Jag ber endast om rec-ex som jag vill läsa. Skulle aldrig be om en bok bara för att få den. Samma sak om jag blir tillfrågad om ett rec-ex, jag tackar endast ja om jag är intresserad och jag känner att det är en bok som är i min smak.

Men hur gör man nu när man tackat ja till en bok som inte alls faller en i smaken? Jag blev tillfrågad av en författare till en bok. Jag läste på och kände jo men det här är nog en bok som jag skulle gilla. När jag sen började läsa den visade det sig att jag inte kommer någonstans. Den är inte alls i min smak. Jag vill inte säga att den är dålig för det är den nog inte utan bara att den inte riktigt var vad jag trodde den skulle vara och passar helt enkelt inte mig. Jag har lagt ifrån mig den för att sedan ta upp den igen, men jag kommer absolut ingenstans. Jag har nu lagt ner den men samtidigt får jag dåligt samvetet för det eftersom jag har ju så snällt fått den och sagt att jag ska läsa den.

Har ni varit i denna situation med en bok ni fått som rec-ex?

Ursäkta det något flummiga inlägget.

20 kommentarer:

 1. Jag är som du, hade väldigt svårt förut att lägga ner en bok, utan jag tragglade mig igenom ändå. Har blivit bättre på det dock, orkar inte lägga energi på dåliga böcker (det tvingas jag redan göra i och med kurslitteratur och så). Är fortfarande dålig på det när det gäller serier och filmer... börjar jag se något så måste jag se klart, speciellt kriminalare. där beror det nog mest på att jag blir så jädrans rädd och vill se the evil guy bli fångad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt blivit bättre på att även lägga ner tv-serier som jag inte gillar, filmer ser jag klart även om jag inte gillar den men tv-serier orkar jag liksom inte följa om jag inte gillar den. Att lägga ner böcker har jag blivit bättre på.

   Radera
 2. Det har hänt mig precis nyligen och klart man känner sig lite dum när man tackat ja. Jag valde att avsluta och skriva en recension. Men va nyfiken jag blir på vilken bok det är, hihi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är det att man känner sig lite dum eftersom man fått boken och en person har lagt ner sin själ i detta och å faller den inte en i smaken. Kanske får jag försöka ta mig igenom den ändå. Hihi blir ju nyfiken på vilken bok det var för dig med ;)

   Radera
 3. Ifall jag får/köper en inbunden bok som jag inte kommer någon vart med brukar jag läsa endast ett kapitel om dagen tills den är utläst, samtidigt läser jag andra böcker som jag gillar bättre. Ifall det är en e-bok jag inte gillar slutar jag läsa oberoende hur långt jag kommit i den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ett bra tips att läsa ett kapitel om dagen, på så sätt läser man ju tillslut ut den. Tack för tipset :)

   Radera
 4. Än har det inte hänt mig, men jag tror nog att jag skulle avsluta boken, för det känns som slöseri med tid att tvinga sig igenom en bok som man inte gillar. Hade det varit för ett antal år sedan så hade jag läst ut boken, men jag har numera lärt mig att man inte behöver tvinga sig att fortsätta om boken är dålig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att det inte hänt dig än :) det känns på samma samma gång trist att inte avsluta en bok som man fått som rec-ex, men jag ska ta till mig tipset ovan att läsa ett kapitel om dagen.

   Radera
 5. Jag kan nog inte hjälpa dig här, jag läser ju ut alla böcker jag påbörjar :) Det är en svår sits i alla fall, om man själv bett om boken/tackat ja. Jag vet inte vad jag skulle ha gjort om jag varit en sådan som kan sluta läsa en bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker verkligen läsa ut alla böcker jag läser, men det händer att jag helt enkelt har lagt ifrån mig en och annan.

   Radera
 6. Jag brukar läsa typ halva innan jag ger upp helt men brukar även jag försöka att bara läsa böcker jag tror jag kommer gilla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en halvjobbig sits. Det finns ju så mycket annat man vill läsa.

   Radera
 7. Jag försöker att avsluta boken . Men i bland händer det att det inte går och då struntar jag i det. Man kan ju inte plåga sig igenom något som man inte tycker om. Sen behöver de ju inte vara att boken är dålig utan vissa saker passar inte bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, det är så jag känner också. Skönt att jag inte är helt ensam om det.

   Radera
 8. Jag har råkat ut för detta några gånger; att jag har frågat efter eller blivit tillfrågad om recex som jag tycker verkar intressanta och sedan när jag började läsa boken insåg jag att jag inte kunde läsa klart den. Då valde jag att skriva en kommentar om detta på bloggen eftersom det trots allt är ett recex och då förväntas jag ju faktiskt komma med en åsikt om boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trodde ett tag det bara var jag som kände på detta sätt, tack för din kommentar. Det var ett bra tips, tack.

   Radera
 9. Jag tycker det är jättesvårt. Så jag försöker alltid läsa klart boken när det gäller recensionsexemplar. Även om det kanske blir att jag skumläser en del men jag vill iaf känna att jag tagit mig igenom den då jag tackat ja till att få den. Jag tror inte att jag hittills har lagt undan ett rec.ex jag fått i alla fall, det skulle jag nog få för dåligt samvete för om jag gjorde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen svårt. Och sen har ju någon lagt ner sin själ i att skriva boken. Jag ska ta till mig av tipset som någon ovan tipsade om att läsa ett kapitel om dagen och tillslut kommer den ju vara utläst.

   Radera
 10. Påbörjade böcker försöker jag läsa ut, men vissa blir liggandes halvlästa tills jag tar tag i dom igen! Ibland är det bara fel period för just den boken... Men läste det om att läsa ett kapitel om dagen då tar ju boken slut iaf ;) tror jag ska börja med det!! För måste bearbeta de påbörjade...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det en bra ide att läsa ett kapitel om dagen, på så sätt tar den verkligen slut till slut :) så detta ska jag anamma :)

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.