måndag 11 maj 2015

Paradisoffer av Kristina Ohlsson

Titel: Paradisoffer
Författare: Kristina Ohlsson
Förlag: Pocketförlaget
ISBN: 978-91-8731-910-5 
Språk: Svenska
Antal sidor: 407
Finns hos: Adlibris / Bokus 

**********************************************************************************************************************
Handling: En fullsatt Boeing 747 lyfter från Stockholm och flyger mot New York. Kort efter start hittas ett hotbrev på en av flygplanets toaletter. Krav riktas mot både den svenska och amerikanska regeringen, om de inte infrias kommer planet att sprängas.
Ett av kraven från kaparna är att regeringen ska ompröva sitt beslut att utvisa en man som Säpo bedömt vara en säkerhetsrisk. Regeringen ställs inför valet att rädda livet på de fyrahundra passagerare som hålls gisslan på tiotusen meters höjd eller fullfölja utvisningen.

Kriminalkommissarie Alex Recht utreder kapningen av planet tillsammans med den färgstarka Eden Lundell på Säpo. Fredrika Bergman jobbar temporärt på justitiedepartementet och och är inblandad i utvisningsärendet. Utredningsgruppen får snart klart för sig att planen bakom kapningen är långt mer ondskefull än de någonsin kunnat föreställa sig. 

På andra sidan Atlanten inser de amerikanska utredarna att de står inför ett ohyggligt dilemma. Vill man verkligen gå kaparna till mötes?

Timmarna går och Fredrika och Alex inser med växande fasa att de snart förlorat varje möjlighet att rädda planet och dess passagerare. Kampen mot klockan blir också en kamp mot de amerikanska myndigheternas skräck för nya terrorattentat. Och snart är bränslet i planet slut... 
 ~Goodreads.com~
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Fjärde boken i Kristina Ohlssons serie om bl.a. Fredrika Bergman. Denna är lite annorlunda mot dom tre tidigare i serien, fast på ett bra sätt jag gillad det.

Det är inte ofta jag läst om terrorism i böcker, att Kristina Ohlsson har erfarenhet från att arbeta med detta märks verkligen. Jag tyckte dock att det blev väl mycket beskrivning av jobbet, för mycket fokus på Säpo, CIA , UD osv än på själva personerna. Men annars så tyckte jag att det var en bra bok med en bra intrig. Och så det här med flygplanet som har fått ta emot hotet. Usch vad jag vred på mig under läsningens gång. Jag har flugit en hel del men jag är ändå flygrädd. En av mina största rädslor är att vara på ett flygplan när det är på väg att största, speciellt över vatten, är helt livrädd för öppet hav.

Jag gillar verkligen Kristina Ohlsson och hennes sätta att skriva. Den här historien är något som skulle kunna hända i verkliga livet. Jag är inte så säker på att jag förstod eller att man fick reda på vad bombhoten dagen innan hade att göra med huvudhistorien.

Det var intressanta persongalleri. I paradisoffer fick vi stifta bekantskap med Eden Lundell som jag tyckte var en intressant karaktär som jag hoppas kommer dyka upp i framtida böcker. Jag kände en liten saknad över den gamla och ursprungliga utredningsgruppen.

Betyg: 4 av 5.

Böcker jag läst av Kristina Ohlsson:
Askungar
Tusenskönor

Änglavakter 

6 kommentarer:

 1. Jag var helt tagen av den här boken, mest kanske för att jag har så många nojor runt flygning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var verkligen en bok man blev tagen av :)

   Radera
 2. Efter att den där tyske piloten störtade planet i Alperna för lite sen känns den här boken ännu mera realistisk. Obehagligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja men just det, usch så hemskt och alla liv, usch.

   Radera
 3. Jag gillar Kristina Ohlssons böcker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon skriver riktigt bra böcker :)

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.