torsdag 14 maj 2015

Carrie av Stephen King

Titel: Carrie
Författare: Stephen King
Förlag: Bra Böcker
ISBN: 978-91-7002-987-5
Språk: Svenska
Antal sidor: 246
Finns hos: Adlibris / Bokus 
**********************************************************************************************************************
Handling: Carrie är klumpig på gymnastiken, har konstiga kläder och förstår aldrig ett skämt. Hon är udda och har mobbats hela sin skoltid. Men Carrie har dolda krafter som ingen känner till: genom att koncentrera sig kan hon få speglar att spricka och dörrar att låsa sig. Denna märkliga gåva måste dock som så mycket annat i Carries liv undertryckas. Carries djupt religiösa mor säger nämligen att förmågan är en synd och att kraften kommer från djävulen.

På skolans avslutningsbal utsätts Carrie för ett hänsynslöst skämt och i sin förtvivlan kan hon inte längre tygla sina krafter. De släpps nu fria med full styrka och resultatet blir förödande.
 
 ~Goodreads.com~
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag har varit sugen på att läsa King väldigt länge. Men jag har liksom inte tidigare vågat då jag vet att han skriver skräck och det är en genre som jag inte alls är så intresserad av vare sig det kommer i litteratur eller i film. Skräck gör inget annat än skrämmer upp mig och jag är på tok för mesig med att läsa eller se skräckfilmer. Men jag har ändå länge varit nyfiken på just Stephen King så nu har jag då läst den första boken. Jag har inte sett någon av filmerna men jag känner ändå till historien om Carrie.

Med tanke på att boken kom ut 1974 känns den faktiskt inte gammal på något sätt utan den är aktuell även idag då det handlar om mobbing och en flicka som sviks av vuxna i sin närhet.
Jag tyckte att det var en intressant och ganska gripande bok, texten flöt på och jag fastnade i historien snabbt.

Jag tyckte dock att det blev för segt med alla inklipp från alla tidningar och vetenskapliga artiklar. Visst tillförde de historien något men det störde mitt flyt något. Den här boken är kategoriserad skräck, trots att det inte är en genre jag i vanliga fall läser så har jag inte så mycket erfarenhet från just den genren så upplevde jag inte denna bok skrämmande. Visst var det småvidrig med allt blod och det som händer men jag blev liksom aldrig uppskrämd.

Så allt som allt gillade jag den och jag är absolut sugen på att läsa mera av Stephen King, tur för mig att jag har två böcker till hemma som står olästa.

Betyg: 3 av 5.

5 kommentarer:

 1. Jag är ju inte enormt bevandrad när det gäller Stephen King, men den här är helt klart bäst av det jag läst av honom. Tycker att det ofta annars bara blir för mycket.

  Och skräck måste inte alltid vara skrämmande, ibland räcker det med att det är lite obehagligt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ju inte heller så bevandrad med honom så detta var verkligen en trevlig överraskning :) ja men precis det behöver inte alltid vara så skrämmande utan obehagligt funkar det med :)

   Radera
  2. Dock har han ju en tendens att vara lite... mindre kortfattade i vanliga fall. Men typ Jurtjyrkogården är också riktigt bra, och har väldigt lite fokus på allting som inte är själva berättelsen :P

   Radera
 2. Hej har också läst denna boken. Jag hade samma upplevelse om skräckböcker som du. Vågade aldrig läsa för att jag var rädd för att bli för skrämd. :) haha

  Jag upplevde för det första att översättningen från bokförlaget var värdelös på Carrie. Mycket konstiga formuleringar och helt osammanhängande meningar. Tyckte inte heller boken höll samma klass som andra böcker av King. Men den var ändå Ok

  Jag rekommenderar verkligen Djurkyrkogården av Stephen KING. Såå bra och verkligen läskig. Har fortfarande mardrömmar :)

  //MH http://mbokblogg.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid varit motig mot just skräck men denna var inte alls läskig och jag blev inte uppskrämd. Däremot Djurkyrkogården vet jag inte om jag vågar läsa haha :) Men vi får se kanske vågar jag mig lite längre fram.

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.