lördag 10 januari 2015

Uppstigandet av Karen Bao

Titel: Uppstigandet
Författare: Karen Bao
Förlag: Modernista - Tusen tack för recension exemplaret
ISBN: 978-91-7499-290-8
Serie: The Dove Chronicles #1
Original titel: Dove Arising 
Språk: Svenska
Antal sidor: 303
Finns hos: Adlibris / Bokus 

**********************************************************************************************************************
Handling: Femtonåriga Phaet Theta har levt hela sitt liv i en koloni på månen. Hon har knappt sagt ett ord sedan hennes pappa dog i en olycka för nio år sedan. Hon tar hand om plantorna i Växthus 22, låter sin bästa vän föra hennes talan, och håller sig borta från regeringens radar.
Så arresteras en dag hennes mamma.

Enda sättet för Phaet att rädda sina yngre syskon från det förnedrande Härbärget är att ta värvning i milisen, den ansiktslösa armé som övervakar månbaserna och skyddar dem mot attacker från desperata jordbor. Utbildningen är brutal, men det är också här Phaet ingår i en komplicerad men meningsfull allians med den övernaturligt begåvade Wes, en outsider liksom hon själv.
Uppnå hög rang, rädda sina syskon, befria sin mamma: det är så planen ser ut. Tills Phaets logiskt ordnade värld börjar spricka i fogarna…
 ~Modernista.se~
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag ville verkligen tycka om den här boken väldigt mycket. För det lät verkligen som en bok i min smak men vi klickade helt enkelt inte på så sätt som jag hade velat.  

Handlingen verkade ha stor potential och jag tyckte att idén var så smart men jag tyckte att det istället blev en något ojämn dystopi. Uppvaknandet var en helt ok bok, handlingen påminner något om andra dystopier. Jag kunde inte låta bli att tycka att den var något seg. Jag tyckte att själva början var seg men sedan tog det fart mot slutet, tyvärr är det på tok för sent för mig. När Phaet väl började i milisen så började jag faktiskt tappa intresset, tyckte att det blev för långdraget. Liten petitess men jag kunde inte sluta irritera mig på namnet det skrivs Phaet men uttalas som engelskans Faith, ja men varför hette hon bara inte Faith, Phaet störde bara min läsning.   

Det fanns dock ändå något som jag gillade, jag gillade att boken utspelar sig på månen och hur världen där är uppbyggd. Tycker även att det är imponerade att författaren endast var 17 år när hon började skriva på denna bok.

Trots att det inte klickade för mig finns det potential att tvåan passar mig bättre. Och även fast jag inte var så jätteförtjust i Uppstigandet tror jag att det finns andra som blir det.

Betyg: 3 av 5.

10 kommentarer:

 1. Jag var inte heller förtjust i den här. Det kändes som att författaren hade tänkt åt ett håll men valde ett annat bara för att dra ut på storyn så det kunde bli fler böcker. Väldigt synd eftersom världsbygget är väldigt detaljerat och handlingen hade kunnat bli så mycket mer. Grundidéen är ju jättebra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja precis håller med dig. Tycker det är synd att många författare väljer att skriva trilogi, ibland räcker det med endast en bok.

   Radera
 2. Denna har jag med men har inte läst den än. Hoppas hinna med den snart!

  SvaraRadera
 3. Åh, den tittade jag på i bokaffären och tyckte den verkade vara i min smak. Orkar inte med sega böcker. Får fundera om jag ska strunta i den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var tyvärr lite för seg för mitt tycke men sedan finns det de som fullkomligt älskade den

   Radera
 4. Jag påbörjade några sidor men störde mig på Phaet namnet och att allting skulle förklaras, hon borde ju inte ta för givet att den som ska ta del av storyn kommer från en annan planet och att säga H20 istället för vatten var störigt och massa annat...så la tillbaka den i bokhyllan och kanske ger den en ny chans om jag får höra att serien är värd att man tar sig igenom första boken...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får se om jag fortsätter läsa serien. Phaet namnet störde mig också, kunde hon liksom inte bara heta Faith.

   Radera
 5. Den där serien har jag kikat på, men inte hittat på bibban. Är också imponerad av författarens ålder, vilken hjärna alltså! Tror ändå jag ska ge den en chans, fast du inte är helt såld. Bara av nyfikenhet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt imponerad av hennes ålder trots att jag inte blev så väldigt förtjust i boken. Men jag tror att det finns de som kommer gilla den :)

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.