fredag 30 januari 2015

Anna Karenina av Leo Tolstoy

Titel: Anna Karenina 
Författare: Leo Tolstoy
Förlag: Wordswort Editions
ISBN: 978-18-5326-271-5
Original titel: Анна Каренина
Språk: Engelska
Antal sidor: 813
Finns hos: Adlibris / Bokus 

**********************************************************************************************************************
Handling: Anna Karenina is one of the most loved and memorable heroines of literature. Her overwhelming charm dominates a novel of unparalleled richness and density.

Many believe Anna Karenina to be the greatest novel ever written. The impossible and destructive triangle of Anna, her husband Karenin, and her lover Vronsky, is set against the marriage of Levin and Kitty, illuminating the most important questions which beset humanity. 

Tolstoy considered this book to be his first real attempt at a novel form, and it addresses the very nature of society at all levels - of destiny, death, human relationships and the irreconcilable contradictions of existence. It ends tragically, and there is much that evokes despair, yet set beside this is an abounding joy in life's many ephemeral pleasures, and a profusion of comic relief.
 ~Goodreads.com~
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Anna  Karenina har jag velat läsa väldigt länge och den har stått oläst i min bokhylla i väldigt många år. Det som har avskräckt mig är givetvis tjockleken på boken. Jag har egentligen inga problem med att läsa tjocka böcker men denna tog emot lite då den är över 800 sidor, minimal tex samt skriven år 1877. Jag höll på med denna i stort sett hela januari och varvade med andra böcker eftersom jag inte orkade läsa endast den här boken.

Jag hade nog förväntat mig lite mer av den här boken. Såg nog inte det stora speciella med den. Det är fortfarande en bra bok men jag hade nog större förväntningar på denna klassiker.  
Anna Karenina är egentligen två separata berättelser, så varför den fick namnet Anna Karenina förstår jag inte, en liten notering jag gjorde.  Berättelserna har ingenting med varandra att göra. Ena historien handlar om Anna Karenina, en vacker dam högt uppsatt i den ryska societeten.  Anna möter den unge greven Vronskij och här börjar det som skulle komma att bli hennes fall, hennes  kärlek till honom samt hennes kärleksaffär  förstör hennes äktenskap med sin make Aleksej Karenin. När Annas snedsteg nystas upp stänger hennes bekantskapskrets ut henne, hennes älskare Vronsky däremot välkomnas i alla sociala händelser. Den anda huvudpersonen är Konstantin Dmitrievitj Levin. Levin ska tydligen vara Tolstoys alter ego. Hans del tyckte jag tyvärr inte så mycket om att läsa, jag vet inte jag fastnade bara inte för honom och för Kitty.

Samtidigt som det är en fascinerande historia tyckte jag att den stundtals var ojämn, långsam och för lång. Jag tyckte mest om som ni förstår att läsa om Anna, det var de bitarna jag gillade.
Det som var mest förvirrande var alla namn, det var en pärs att hålla reda på alla, det var långa namn, ett namn hade flera namn. Tex Annas brors fullständiga namn är Stepan "Stiva" Arkadyevich Oblonsky. Ibland användes endast ett namn, t.ex. Oblonsky, det blev så förvirrat att hålla reda på vem han var och det bromsade läsningen.

Jag ångrar inte att jag läste boken trots att den kanske inte var vad jag hade hoppats på. Detta är ingen bok som man stressar sig igenom, jag orkade endast läsa ca 50-60 sidor åt gången.

Betyg: 3 av 5.

2 kommentarer:

  1. Det här är ju en riktig tegelsten i flera avseenden verkar det som. Synd att den inte var vad du tänkt dig :( , hoppas jag kommer tycka mer om den när jag väl kommer för mig att läsa den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen en tegelsten :) trots att den inte riktigt levde upp till mina förväntningar är det en ok bok, har hört av andra att de tokälskar den så det är säkert en smaksak :) hoppas du kommer gilla den när det är dags :)

      Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.