onsdag 25 juni 2014

My week with Marilyn av Colin Clark

Titel: My week with Marilyn
Författare: Colin Clark
Förlag: HarperCollins
ISBN: 978-0007-431-58-8
Språk: Engelska
Antal sidor: 397
Finns hos: Adlibris / Bokus 

**********************************************************************************************************************
Handling: This edition combines Colin Clark's acclaimed The Prince, the Showgirl and Me and My Week with Marilyn. In 1956, fresh from Oxford, the 23-year-old Colin Clark worked as a humble 'gofer' on the set of The Prince and the Showgirl, the film that disastrously united Laurence Olivier with Marilyn Monroe. 

This is the story of when Clark escorted a Monroe desperate to escape from the pressures of stardom. How he ended up sharing her bed is a tale too rich to summarise! Clark's extraordinary experiences on and off set have now been turned into a major film.
 ~Bokus.se~
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag vet inte vart jag ska börja. Jag AVGUDAR Marilyn Monroe, har gjort det sedan jag var liten. Hemma hos mig går det inte att missa att jag älskar henne, det hänger tavlor med henne överallt, jag fyller t.o.m år samma dag som hon. Jag har läst jag vet inte hur mycket böcker om Marilyn, de flesta skriver och berättar samma sak, det är ingen nyhet att hon var en bekymrad själ.

Jag har sett filmen som denna film är baserad på. Jag gillade filmen, Michelle Williams var strålande som Marilyn. Men boken, boken aj aj aj!

Första halvan av boken är Colin Clarks dagbok som han skrev i dagligen under inspelningen. Andra halvan av dagboken som ska föreställa den vecka som han då ska ha spenderat med Marilyn är skriven 40 år senare och taget ur hans minne för just den veckan ska han mycket lägligt inte ha skrivit i den. Men kom igen du skrev varje dag, varje dag under flera månader men sedan en vecka skrev du inte, det går inte hem hos mig helt enkelt och jag kan inte tro att du inte ville skriva ner om dina så kallade dagar tillsammans med MM för att 40 år senare komma ihåg varenda liten detalj, varenda konversation i minsta detalj.

Jag kan helt enkelt inte tro på att Colin spenderade en hel vecka med på den tiden den mest berömda kvinnan på planeten och att den veckan ska ha gått till så som han beskriver den. Hon ska ha gått från att inte veta vem han är överhuvudtaget till att bjuda över honom på middagar, hon ska ha öppnat upp sig för honom, hon ska ha bjudit in honom till sitt sovrum. Jag är säker på att hon var ensam under inspelningen speciellt när hennes nye make Arthur Miller lämnade London ett par veckor för att åka hem till New York men att det var till denna kille hon tydde sig till tror jag inte på.

Jag kan inte någonstans tro på att en 23-åring som inte hade ett stort syfte under inspelningen av denna film skulle komma att bli MM´s vita riddare och nästan rädda henne från sig själv. Han ska ha varit den enda personen som kunde tala henne till rätta, att äntligen börja tro på sig själv. Inte bara det, men han fick henne att sluta ta piller som hon missbrukade, få henne att få en djupare förståelse för sin nye make, få henne att till slut komma i tid till inspelningen, han håller hennes hand under ett missfall och han säger nej till sex men världens vackraste och kändaste filmstjärna i världen. Jag har svårt att tro att någon 23-årig kille nekar henne när hon vill ha sex med honom speciellt då han ska ha tyckt att hon var sååååå vacker. Och så har vi slutet som fick mig att nästan vilja bränna upp boken. Då påstår Colin att när inspelningen tog slut så hade de ingen kontakt längre men att i slutet av hennes liv ska MM ha försökt komma i kontakt med honom. När han hade fått fundera ett tag om han skulle besvara hennes samtal eller inte så svarade hon inte och han ska ha känt sig lättad. Give me a break.

Jag kan absolut tro på att han spenderade någon timmar eller stunder i hennes sällskap eftersom han arbetade på filmatiseringen av “The Prince and the Showgirl”, men inte en vecka. Det känns som att Colin Clark försöker förolämpa min intelligens.

Jag tror helt enkelt att Colin försökte ge sig själv mer betydelse i hennes liv än vad han hade. Det är ingen hemlighet att många i Marilyns liv utnyttjade henne för sin egen vinnings skull, alla ville få något ut av henne. Men jag tror absolut inte att hon var så korkad och naiv som Colin Clark får henne att framstå. Utan Colin framstår som ännu en i raden som utnyttjade henne för sig egen vinnings skull och ville tjäna på hennes död som så många andra.  

Den här boken lär mig inget nytt om Marilyn som jag redan inte visste. Gillar du henne som jag gör och letar efter en bok som berättar om hennes liv är detta absolut inte den boken du letar efter.

Betyg: 1 av 5.

2 kommentarer:

  1. Har inte sett men varit sugen på filmen länge. Men om jag förstår dig rätt så är detta ett av undantagen då man faktiskt ska se filmen utan att läsa boken :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan verkligen rekommendera filmen, den är bra och Michelle Williams gör en super insats men denna bok fy håll dig borta från den. Jag blir bara arg av att tänka på den ;)

      Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.