söndag 30 mars 2014

Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman


Titel: Min mormor hälsar och säger förlåt
Författare: Fredrik Backman
Förlag: Forum
ISBN: 978-91-37-14055-1
Språk: Svenska
Antal sidor: 447
Finns hos: Adlibris / Bokus 

**********************************************************************************************************************
Handling: Elsa är sju år och annorlunda. Mormor är sjuttiosju år och galen. Stå-naken-på-balkongen-och-skjuta-med-paintballgevär-på-män-som-vill-prata-om-Jesus-galen. Men hon är också Elsas bästa, och enda, vän.

Så när Elsa strax innan mormor dör får en serie brev, där mormor ber människor hon gjort illa om ursäkt, blir det början på det största äventyret. Det leder till en trappuppgång fylld av fyllon, monster, kamphundar och helt vanliga kärringar, men också sanningen om en mormor olik alla andra.

Min mormor hälsar och säger förlåt berättas med lika stort hjärta som komisk träffsäkerhet. Om livet, döden och en av de viktigaste mänskliga rättigheter som finns: Rätten att få vara annorlunda.
 ~Goodreads.com~
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag hör till dem som fullkomligt älskade En man som heter Ove. Så det är klart att man då har förväntningar på författarens nästa bok. Vad man inte får glömma är att detta inte är en ny Ove bok.

Elsa är huvudpersonen i boken, hon är nästan åtta år och lite annorlunda och har en minsta sagt annorlunda mormor som hon älskar över allt annat. Elsa framstår som lite lillgammal och ibland som en besserwisser, men jag tycker ändå om henne trots att det ibland kändes som att hon var äldre än sina sju år. Mormodern var en minst sagt intressant karaktär. Hon fick både mgi att skratta och skaka på huvudet i frustration. 

Jag hade lite svårt för Elsas och mormors påhittade sagovärld. Det medförde att jag tyckte att det blev förvirrande med alla namn och ställen i deras sagovärld. Allt eftersom jag läser blir deras sagovärld mer och mer klarade och logiskt i den riktiga världen då allt vävs samman.  

Tycker om Backmans sätt att skriva, han får mig att skratta flera gånger då boken är fylld med roliga citat. Han lyckas skapa unika och speciella personer. Britt-Marie fick mig att vilja skrika rätt ut i frustration flera gånger, men det är något med henne ändå som får mig att sympatisera med henne. Karaktärerna är helt enkelt roliga och hör till historien på sitt sätt.

Trots att jag stundtals tyckte att det var för segt med deras sagovärld som jag kände tog över lite väl mycket så är det en charmig, annorlunda och fin berättelse.

Jag blev inte lika golvad av denna som jag blev med Ove men jag tycker ändå väldigt mycket om även den här boken. Hoppas Backman skriver flera böcker, och det snart för jag vill läsa mera.

Betyg: 4 av 5.

Böcker jag läst av Fredrik Backman:
En man som heter Ove

4 kommentarer:

 1. Denna köpte jag på bokrean och jag längtar verkligen efter att läsa den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste verkligen läsa den snart :)

   Radera
 2. Backman kommer faktiskt släppa en bok till hösten är det bestämt. Den kommer handla om Britt-Marie som hatar fotboll mer än allt annat men som av någon anledning hamnar som tränare för ett pojklag. Om det är samma Britt-Marie som i den här boken vet jag inte, oavsett så längtar jag ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad underbart :) oavsett om det är den Britt-Marie eller en annan så kommer det bli super eftersom det är Backman :) :) låter som en rolig handling :)

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.