fredag 28 februari 2014

Boktjuven av Markus Zusak

Titel: Boktjuven
Författare: Markus Zusak
Förlag: B/Wahlströms - Tusen tack för recension exemplaret
ISBN: 978-91-32-16353-1 / E-bok
Original titel: The book thief
Språk: Svenska
Antal sidor: 434
Finns hos: Adlibris / Bokus 

**********************************************************************************************************************
Handling: Det är Döden som vill att du följer med. Han vill att du lyssnar till berättelsen om den unga Liesel Meminger vars liv och öde han fascineras av. Och när döden ber dig lyssna är det svårt att låta bli!

Tyskland 1939. Landet håller andan. Döden har aldrig haft mer att göra, och det är bara början.
Nioåriga Liesel Memingers liv förändras när hon plockar upp en bok på marken bredvid sin lillebrors grav. Det är Dödgrävarens handbok som lämnats där av misstag och det är den första bok hon stjäl. Med hjälp från sin fosterpappa lär hon sig läsa och snart har hon inlett en kärleksaffär med ord och böcker.
Och böcker är den röda tråden i denna prisbelönta roman. Böckerna öppnar upp nya världar för Liesel och snart börjar hon stjäla fler böcker från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek, varhelst böcker finns att hitta.

Hon delar böckerna med sina grannar när de sitter i skyddsrummen, och med den judiske man som gömmer sig i hennes källare. Och till sist är det den bok hon själv skriver som bokstavligen räddar livet på henne.
 ~Goodreads.se~
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: I början hade jag lite svårt att komma in i denna bok. Vart nästan lite rädd att det inte skulle släppa då jag hört så mycket gott om denna bok, jag ville så gärna gilla den. Men det släppte efter ett tag och läsningen flöt på riktigt bra.

Tyckte att det var kul och annorlunda att det var Döden som berättar, det var intressant, spännande och fantasifullt. Dock störde jag mig lite på att Döden avbryter med egna tankar i mitten av berättelsen, text som stod i fet stil mitt i, det kändes väldigt störigt och störde läs flytet.

Texten flyter på väldigt fint, det är vackert skrivet trots att det ibland men bara ibland kunde bli lite segt. Det är en välskriven bok och det är nästan svårt att greppa att författaren skrev boken när han var 30 år. Dock måste jag säg att det var lite störigt att ord ofta blev översatta, först kom det på tyska och sedan en översättning på svenska. Det blev lite kaka på kaka, båda hade inte behövts.

Jag tyckte om karaktärerna, Liesels adoptivpappa kan man inget annat än älska, även adoptivmamman kom en nära hjärtat trots sin hårda utsida.

Detta är en fantastisk bok som handlar om något som vi absolut inte får glömma. Det visar också en annan sida av tyskar som sätter sig emot nazisterna och inte går med i partiet. Det är helt enkelt en vacker och sorlig berättelse, jag blev riktigt berörd av den. Jag kan verkligen rekommendera er att läsa denna bok, men man får nog vara lite beredd på att den kan vara lite seg stundvis.Jag ser väldigt mycket fram emot att se filmen, som jag kommer att se till att se mycket snart.

Betyg: 4 av 5.

8 kommentarer:

 1. Jag har haft den här i bokhyllan hur länge som helst men inte riktigt vågat plocka upp den. Mest för att jag upplevt tidigare att litteratur/film som handlar om andra världskriget har som en grå dimma över sig, det är så vansinnigt dystert och hemskt (med all rätt!). Men det är jobbigt att läsa/se på. Men jag kanske skulle ta och ge boken en chans ändå. Jag får intrycket när jag läser din recension att det även finns en värme och ett hopp i boken, så kanske jag orkar med den då ändå :)
  /Cecilia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller verkligen med dig Cecilia. Jag var lite rätt att läsa denna med, speciellt efter att ha läst så mycket goda recensioner om den. Men jag tyckte verkligen om den och tror att du skulle gilla den :)

   Radera
 2. Måste läsa denna, jag har den på min boktolva, så det kanske blir nu under mars eller april eller... Tack för påminnelsen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men då kommer den absolut bli läst i år :)

   Radera
 3. Nu blev jag ännu mer sugen på att läsa denna. Hoppas det blir snart!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.