måndag 30 december 2013

Juryn av John Grisham

Titel: Juryn
Författare: John Grisham
Förlag: Bra Böcker
ISBN: 978-91-7133-215-8
Original titel: A time to kill
Språk: Svenska
Antal sidor: 473
Finns hos: Adlibris / Bokus 

**********************************************************************************************************************
Handling: När Tanya Hailey, en oskyldig liten afrikansk-amerikansk flicka blir våldtagen och misshandlad av två berusade sydstatare, blir den lilla staden Canton i Missippi chockad. Hennes pappa, Carl Lee Hailey är rasande och vid tanken på att gärningsmännen kan bli frisläppta tar han lagen i egna händer och dödar dem framför rättshuset, inför massor av vittnen.
Nu är det upp till Jake Brigance att försöka få Carl Lee ur knipan. Han har flera assistenter till sin hjälp men han möter en stenhård åklagare i Rufus Buckley.
Kommer Jake Brigance att kunna se till att den svarte mannen får en rättvis rättegång i Mississippi?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Denna är en riktigt hyllvärmare som nu äntligen har blivit läst, den har stått i min bokhylla jag vet inte hur länge. Detta är den andra bok jag läser av John Grisham, jag läste Utpressningen förra året och jag blev väl inte så jätteövertygad av honom som författare då jag inte blev så såld på just den boken men jag gav han en till chans. Juryn visade sig vara en bättre bok.

I Juryn lyckas Grisham på ett mycket bra sätt fånga hela atmosfären och miljöerna som utspelar sig i södern, man kan verkligen se allt framför sig.

Jag blev chockad över den rasism som råder i den här boken. Året boken utspelar sig är 1984, det var inte många år sedan det var. Man skulle lätt tro att detta utspelar sig på 1800-talet men nej det är så nära vår verklighet och så nära vår egen tid. Visst är detta fiktion men det är ingen tvekan om att det är så här mörkhyade människor fortfarande behandlas. Jag mår nästan illa av att veta att denna rasism förmodligen fortfarande råder i södern i USA. 

Boken kunde ha kortats ner lite, det var för mycket och för ingående advokat prat, det blev för långdraget. På grund av detta kände jag att slutet på boken stressades igenom och slutet fick vi en snabb lösning på hela historien. Men annars så var boken väl skriven.

Denna bok ger en en tankeställare. Är det rätt att ta lagen i sina händer?!

På det hela taget gillade jag denna bok mer än vad jag trodde att jag skulle göra. Hade det inte varit för det långdragna advokat snacket och förklaringarna kring det juridiska systemet hade den säkert fått betyget 4 av mig.

Betyg: 3 av 5.

6 kommentarer:

 1. Gillar den här boken också! Har du sett filmatiseringen av den? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg filmen efter att jag hade läst boken och gillade verkligen filmen med :) Har du sett den?

   Radera
 2. För det mesta tycker jag att Grisham håller en hög standard. Just Utpressningen får jag nog säga att jag håller som hans allra sämsta bok. Juryn har jag faktiskt inte läst :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid velat läsa hans böcker så det var ju trist att jag började just med Utpressningen. Men skönt att höra att han håller hög standard annars och att jag började med helt fel bok som första bok. Glad är jag att jag gav honom en till chans :)

   Radera
 3. Läste du boken på svenska? Och i så fall, hur fick du tag i den? Kollade Adlibris och Bokus men den finns inte på svenska..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste den på svenska. Jag hade den hemma i min bokhylla oläst sedan många år tillbaka. Lite märkligt att den inte finns att få tag på svenska. Min kommer från Bra Böcker iallafall, men det är som sagt en upplaga som jag har haft hemma i bokhyllan ett par år.

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.