fredag 25 oktober 2013

KoMo av Pontus Joakim Olofsson


Titel: KoMo 
Författare: Pontus Joakim Olofsson
Förlag: Styxx Fantasy - Tusen tack för recension exemplaret
ISBN: 978-91-7355-3285
Språk: Svenska
Antal sidor: 430
Finns hos: Adlibris / Bokus 

******************************************************************************************************************
Handling: I en nära framtid vaknar Kattarina Krasznapolski upp efter fyra år i en läkemedelsframkallad fantasi där hon trott sig vara läkare på en psykiatrisk klinik i Zürich. I själva verket har hon varit en av patienterna, en djupt deprimerad kvinna som inte sett någon annan utväg än att underkasta sig en extremt tung behandling för att slippa ifrån sitt liv. Frågan är varför? Kattarina minns inte åren innan behandlingen – hon vet inte vem hon är, vad hon är eller ens när hon är, och avtändningen från de hallucinatoriska mediciner hon tagit gör att hennes hjärna spelar henne spratt. En sak vet hon dock: hon måste få veta vad som hände för fyra år sen.

Timme för timme, dag för dag, minne för minne återvinner hon sitt förflutna: ett doftande magnoliaträd, ett par sandaler i läder, en färgglad insekt, någon vid namn Kristin. För varje bit som läggs till pusslet växer bilden av en fascinerande kvinna fram, en kvinna som upplevt både lycka och framgång. Men i Kattarinas berättelse finns också mörka undertoner som snart ska leda till slutet − eller till början.

~Goodreads.com~
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag är kär i detta omslag, det är så fint och är säkert ett av de finaste omslagen jag äger. Med det sagt ger vi oss på mina tankar om denna bok. Jag hade så gärna velat tycka om denna bok för den verkade riktigt intressant och bra när jag läste vad den handlade om. Tyvärr levde den inte riktigt upp till mina förväntningar. Jag hade svårt att komma in i handlingen, jag blev så förirrad över hela världen, jag var nog lika förvirrad som Kattarina där i början och tyvärr fortsatte det under bokens gång. Jag hade svårt att skilja på då tid och nu tid.

Tycker även att det var för mycket koncentration på de tekniska delarna istället för att fokusera på det Kattarina går igenom, de tekniska bitarna tar upp alldeles för mycket plats i boken. Det kändes även något utdraget i vissa kapitel och på tok för långt.

Nu låter det som att jag är extremt missnöjd med KoMo men detta var helt enkelt inte en bok för mig. Jag hade velat veta mer om den värld de befann sig i, jag hade velat lära Kattarina mer. Det är en okej bok men den var tyvärr inte något för mig då jag hade svårt att hänga med i handlingen

Betyg: 2 av 5

10 kommentarer:

 1. Jag kände ungefär likadant när jag läste den

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att jag inte var ensam. Jag hade faktiskt större förhoppningar på denna.

   Radera
 2. Intressant recension! Har inte hört om den här boken tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag hade dock större förhoppningar på denna bok än vad den levererade, men så kan det vara ibland.

   Radera
 3. Jag tycker att den lätt förvirrade beskrivningen av världen bidrar till bokens grundtema: vad är värt nåt, och vad är identitet. Men gillar man inte sci-fi så är det ju inte så lätt att ta till sig kanske. För detta är ingen dokumentär om en möjlig framtidsvärld (sån SF blir lätt tråkig) utan en historia om en person. Jag tycket inte att den innehöll teknologi som inte var tätt förknippad med storyn! Asbra bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla tycker vi olika :) Jag hade inget emot beskrivningen av världen men tyckte tyvärr att det var för mycket i denna bok. Men jag är glad att du tyckte om boken så mycket :)

   Radera
 4. Håller verkligen med dig. Detta var ett perfekt exempel till uttrycket döm inte en bok efter dess omslag. Men det var på grund av omslaget som jag ville läsa boken, som inte alls levde upp till omslaget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tyvärr levde den inte upp till förväntningarna, men så är det man kan inte lyckas med varje bok man läser.

   Radera
 5. Hej!

  Jag har precis läst klart KoMo för första gången, trots att det var ett tag sedan den utkom. Jag vet ingen annan som läst boken så nu googlar jag lite för att hitta andra som kanske kan förklara saker för mig…

  Vem/vad var Jasper egentligen? Fanns han alltså på riktigt där i slutet av boken, och hur isåfall? Och något annat som förvirrade mig: jag har ett minne av att Kattarina vid något tillfälle sa att hon befann sig i Zürich, när hon egentligen var i Istanbul, och det gjorde Mr Eckhart och forskarna fundersamma, som att det med villan redan utspelat sig och de undrade hur hon kunde veta det.

  Det här var lite förvirrade tankar från mig, som nyss lagt ner boken efter att ha läst sista sidan och saknar en del svar. Om någon minns boken och vill förklara skulle jag vara tacksam!

  Josefin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag ska vara ärlig jag minns inte så mycket av denna bok, tyvärr. Den var inte riktigt vad jag hade förväntat mig. Hoppas du hittar svar på dina frågor för jag minns som sagt inte mycket av den för att kunna förklara.

   Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.