söndag 4 augusti 2013

Torka aldrig tårar utan handskar #1 av Jonas Gardell


Titel: Torka aldrig tårar utan handskar: #1, Kärleken
Författare: Jonas Gardell
Förlag: Norstedts
ISBN: 978-91-1-304392-0
Språk: Svenska
Antal sidor: 291
Finns hos: Adlibris / Bokus / Bokia
 
******************************************************************************************************************
Handling: När Rasmus stiger av tåget på Centralstationen i september 1982 lämnar han det lilla Koppom bakom sig för att aldrig återvända. Ung och vacker kastar han sig ut i de homosexuellas Stockholm.

Benjamin är Jehovas vittne. Ivrigt går han från dörr till dörr för att predika om Gud. Ingenting kan rubba honom i hans tro. Tills den dag han ringer på hos Paul, den varmaste, roligaste och bitchigaste bögen Gud någonsin skapat.

Så på julaftonskvällen, när det snöar över staden, träffas Rasmus och Benjamin, och inget blir som förr igen.

Det som berättas i den här historien har hänt. Det hände här, i den här staden, i de här kvarteren, bland de människor som har sina liv här. I en stad där de flesta fortsatte att leva sina liv som om inget hänt började unga män insjukna, tyna bort och dö. Jag var en av dem som överlevde. Det här är min och mina vänners historia.

~Goodreads.com~
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag har alltid gillat Jonas Gardell, dock hade jag inte läst något av honom innan, har alltid velat göra det. Så detta var mitt första möte i bokform med Jonas Gardell.

Ingen har väl missat denna mycket omtalade trilogi. Jag var för ung i början av 80-talet för att minnas allt prat om Aids och HIV, rättare sagt jag minns inget (jag är född alldeles i början på 80-talet). Jag sträck läste den här boken på ett par timmar.

I början hade jag lite problem med att hålla isär de olika historierna, mellan personer och händelser, hoppandet mellan nu och dåtid så det kändes lite rörigt.

En mycket, mycket gripande och viktigt bok som Jonas Gardell har skrivit. Jag tyckte inte att den första delen var så sorglig som jag trodde att den skulle vara, jag fällde inte några tårar men var på vippen att göra det. Dock vet jag ju vad komma skall i bok nummer två och tre.
Trots att jag inte grät till denna bok lämnar den mig med en massa känslor. Jag blir upprörd, upprörd över hur människan kan behandla sin medmänniska. Men jag känner ändå en enorm sorg när jag läser boken. Det är en hel del känslor som väller inom mig. Det är en gripande och väldigt rörande bok.

Jonas skriver otroligt vackert. Boken är lättläst och välskriven, tar ett par timmar att läsa ut.
Jag har inte velat se tv-serien innan jag hade läst böckerna. Så nu har jag sett första avsnittet och även den är otroligt bra.

Rekommenderar verkligen alla att läsa denna bok. Bok nr två har jag under dagen hunnit läsa ut, separat recension kommer på den.

Betyg: 5 av 5.

1 kommentar:

  1. Ja, det här är verkligen en viktig serie som borde läsas av alla.

    SvaraRadera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.