måndag 29 april 2013

Gone with the wind av Margaret Mitchell


Titel: Gone with the wind
Författare: Margaret Mitchell
Förlag: Pocket Books
Språk: Engelska
Antal sidor: 1448
Finns hos: Adlibris / Bokus / Bokia

(Denna bok ingår i min klassikerutmaning
******************************************************************************************************************
Handling: Efter att ha fått sitt hjärta krossat av den aristokratiske Ashley Wilkes möter Scarlett O'Hara sin själsfrände i den svårfångade charmören Rhett Butler. Det blir startskottet för en svårhanterlig och smärtsam passion - de två är båda lika egensinniga, lika starka. Har lika svårt för att erkänna sina svagheter.
~Bokia.se
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kommentarer: Jag har alltid velat läsa "Borta med vinden". Jag såg filmen för många år sedan, jag gick nog fortfarande i högstadiet, tyckte jättemycket om filmen och har sedan dess velat läsa boken. Men tidpunkten har inte tidigare känts rätt. Och jag är glad att jag väntade med att läsa den, för hade jag läst den när jag var yngre hade jag nog inte förstått den till dess fulla rätt eller uppskattat den på samma sätt som jag gjorde nu.

Men nu 1448 sidor senare och jag har läst denna klassiker. Originalutgåvan är på 1037 sidor, men jag hade en pocketversion som ni ser på bilden (sjukt störigt att ryggen blev bruten) därför var min bok på 1448 sidor. Detta är faktiskt den tjockaste bok jag någonsin läst, så hatten av till mig själv för att jag tog mig igenom denna.
Att jag tog mig igenom denna tegelsten till bok hör ju givetvis till saken att jag gillade denna bok, massor.

Det enda negativa som jag egentligen tyckte är: Jag störde mig på sättet att Margaret Mitchell använde talspråk när de färgade och slavarna hade dialog. Här kommer ett exempel:
"Miss Scarlett" said Peter darkly, laying the whip on the startled horse, "Miss Pitty ain´ gwineter lak if you astin´ questions, dat ain none of yo´ bizness.
Det störde mig och det blev svårt att förstå vad de sa. Jag fick läsa om meningarna ett par gånger för att fatta.

Och så går vi över till Scarlett. Jag har aldrig läst om en sån annorlunda kvinna under denna tid som boken utspelar sig. Jag gillar att författaren har gjort Scarlettt till tvär emot vad som förväntades enligt standarden och vad som förväntades av henne under den tiden.
Scarlett O´Hara fascinerar mig och en är person jag fäster mig vid, hon kommer att stanna hos mig en lång tid. Hon hyser ingen empati till någon, utan går sin egna väg och det gillade jag. Scarlett är en huvudperson man älskar, räds, hatar och föraktar men fascineras oerhört av.
Älskade hennes relation till Rhett, hur han var den enda mannen som told her like it was.

Jag har egentligen inga problem med att den var så lång, det var inte trögt att läsa p.g.a. sidantalet eller långtråkig men den hade nog kunnat kortas ner ett par hundra sidor. 

Slutet då, spoiler varning. Jag som höll tummarna för Scarlett och Rhett då hon uttryckt sin kärlek för honom, jag hejade ju på dem hela vägen. Jag blev chockad över slutet och lite ledsen. Men slutet öppnade ju verkligen för en egen tolkning.

Jag tycker att Margaret har beskrivit inbördeskriget riktigt bra. Jag tyckte att det var intressant att läsa om det amerikanska inbördeskriget även om detta var en "förkortad" version.

Borta med vinden rekommenderar jag till alla som gillar långa böcker (en självklarhet obvious), låt inte sidantalet hindra er eller avskräcka er. Till er som vill läsa en riktigt bra klassiker. För detta är en riktigt bra bok med många fantastiska händelser. 

Betyg: 4 av 5.

2 kommentarer:

  1. Vilken tjock bok!! Jag har blivit lite skrämd för tjocka böcker :/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många blir ju det, jag själv kan bli det ibland men denna var faktiskt värd sina sidor :)

      Radera

Tack för din kommentar :)
Kom gärna tillbaka hit ifall du vill se mitt svar på din kommentar eller registrera dig för e-post/klicka i avisera mig, på så sätt kan du även se mitt svar på din kommentar.